Saksamaa võitleb pealetungiva tulvaveega

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaa jätkas täna püüdlustega peatada viimase kümnendi kõige hullema uleujutuse pealetungi jõetammide ja liivakottidest tõkete abil.
 


Tulvaveed on Kesk-Euroopas nõudnud juba 12 inimelu ning sundinud riike korraldama massilisi evakueerimisi, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Suured maa-alad Elbe jõe kallastel on muutunud pruuni veega kaetud mereks nii Tšehhi vabariigis kui Ida-Saksamaal nii et paljudes paikades paistavad asulatest veel vaid katused.

Sarnane vaatepilt avaneb Doonau kallastel Saksamaa lõunaosas Baierimaal ning Austrias. Ungari teeb ettevalmistusi lähipäevil tõenäoliselt ka sinna jõudvate tulvavete takistamiseks.

Saksamaa kaguosas tegelesid tuhanded sotsiaalmeedia abil kokku kogutud vabatahtlikud koos 85 000 tuletõrjuja, päästetöötaja ja sõjaväelasega miljonitest liivakottidest kindlustuste rajamisega.

Jõed on oma tavalisest tasemest tõusnud kaks kuni kaheksa meetrit kõrgemale.

Tuhanded pidasid tõketel närviliselt vahti, meenutades 2002. aasta üleujutusi, milles hukkus Kesk-Euroopas kümneid inimesi ning mis läks valitsustele maksma miljardeid eurosid.

Saksi-Anhalti liidumaad, kus ähvardavaks ohuks on muuhulgas kaks järve, külastas täna ka kantsler Angela Merkel, kes tänas kindlustusi rajanud vabatahtlikke ning tutvus kohalike oludega.


Teisipäeval külastas ta Baierimaad, kus lubas tulvavete kahjustuste likvideerimiseks 100 miljonit eurot. Majandusminister Wolfgang Schäuble sõnas täna aga, et tõenäoliselt antakse abi jaoks veelgi enam raha.

Teiste abipakkujate seas on ka autotootja Opel, kes lubas oma üleujutustes kahju kannatanud klientidele kuni kolmeks nädalaks tasuta autokasutust.

Enam kui kahe miljoni elanikuga Dresden sõnas, et täna saavutas sealne üleujutus oma tipu – veetase oli 8,75 meetrit.

Dresdeni barokk- ja rokokookirikutega vanalinn, mida tuntakse kui Juveelikarpi, oli õnneks kaitstud tänu 2002. aastal püstitatud tulvatõketele.

Tšehhi vabariigis, kus viis päeva kestnud tulvad tapsid vähemalt kaheksa inimest ning sundisid ligi 20 000 inimest kodudest evakueeruma, tegelesid päästetöötajad isoleeritud majapidamistesse joogivee ning muu vajaliku transportimisega.

Saksamaa piiri lähedal Usti nad Labemi tööstuskeskuses, kus anti evakueerumiskäsk 11 000 inimesele, tegelesid võimalust kasutanud vargad maha jäetud majade tühjendamisega.

Doonau jõe alamjooksul asuv Ungari valmistub üleujutuste sinna jõudmiseks, et säästa võimalikult palju Budapesti, kus jõgi kogu oma vee Musta merre kannab.

Peaminister Viktor Orban hoiatas, et tõenäoliselt on vajalik laiaulatuslik evakuatsioon, sest olukord võib osutuda väga ohtlikuks, ent avaldas lootust, et koostööd tehes suudetakse kõiki kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles