Istabuli Taksimi väljakule kogunesid tuhanded meeleavaldajad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istabuli Taksimi väljakule kogunesid tuhanded meeleavaldajad.
Istabuli Taksimi väljakule kogunesid tuhanded meeleavaldajad. Foto: SCANPIX

Türgi valitsusvastaste meeleavalduste keskmes olevale Istanbuli Taksimi väljakule kogunesid neljapäeva õhtul tuhanded demonstrandid, kes nõudsid peaminister Recep Tayyip Erdoğani tagasiastumist.

Põhja-Aafrikas ringreisil viibiv Erdoğan ütles eelnevalt, et üle riigi levinud valitsusvastastest meeleavaldustest võtavad osa «terroriorganisatsioonid». Ta keeldus taas tühistamast Taksimi kõrval asuva pargi kinnisvaraprojekti, millest rahutused alguse said.

Peaministri sõnul on meeleavaldustel vahistatute hulgas seitse välismaalast. Ta ei täpsustanud nende rahvust.

«Protestijate hulgas on äärmuslasi, mõned neist on seotud terrorismiga,» ütlesErdoğan Tuneesias ajakirjanikele.

Möödunud nädalast on tuhanded türklased avaldanud meelt Erdoğani ja tema islamijuurtega Õigluse ja Arengu Partei (AKP) vastu. Kriitikute sõnul on 2002. aastat võimul olnud AKP näidanud üles süvenevaid autoritaarsuse ilminguid ja hakanud oma konservatiivseid vaateid ilmalikule riigile peale suruma.

Rahutused said alguse 31. mail politsei ülemäärasest jõukasutusest rahulike meeleavaldajate kallal, kes protestisid Istanbuli Gezi parki kavandatava ostukeskuse vastu. Istanbulist üle riigi levinud rahutustes on surma saanud kolm inimest.

Erdoğan kinnitas neljapäeval, et rahutused ei sunni valitsust Ottomani-aegsete kasarmute taastamisest loobuma.

«See projekt austab ajalugu, kultuuri ja keskkonda. Meie kaitseme enamuse õigusi ja säilitame Istanbuli ilu,» ütles Türgi peaminister, kelle sõnul ei saa keskkonnaaktiviste rahutustega seostada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles