Türgi peaminister nõudis naastes protestide viivitamatut lõppu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul kogunesid Türgis taas tänavatele lippude ja ilmaliku Türgi riigi asutaja Kemal Atatürki portreedega meeleavaldajad, kes nõudsid praeguse peaministri tagasiastumist.
Eile õhtul kogunesid Türgis taas tänavatele lippude ja ilmaliku Türgi riigi asutaja Kemal Atatürki portreedega meeleavaldajad, kes nõudsid praeguse peaministri tagasiastumist. Foto: AP / Scanpix


Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğani manitses täna varahommikul välisvisiidilt naastes valitsusvastaseid meeleavaldusi viivitamatult lõppema.


Erdoğani kogunesid Istanbuli lennujaama tervitama tuhanded poolehoidjad. Tegemist oli peaministri islamijuurtega Õigluse ja Arengu Partei (AKP) toetajate esimese suurema miitinguga nädal aega kestnud ägedate protestide ajal.

«Kutsun viivitamatult lõpetama meeleavaldusi, mis on kaotanud oma demokraatliku õigustatuse ja muutunud vandaalitsemiseks,» ütles peaminister rahvahulgale.

Põhja-Aafrikas neljapäevasel ringreisil käinud Erdoğan tänas oma poolehoidjaid, et need on vägivaldsetest protestidest hoolimata jäänud rahulikuks. Ta kutsus neid koju minema.

Valitsusvastased kogunesid eile õhtul jälle protesti lähtepaigaks olevale Istanbuli Taksimi väljakule Erdoğani tagasiastumist nõudma.

Erdoğan ütles eelnevalt, et üle riigi levinud protestidest võtavad osa terroriorganisatsioonid. Ta keeldus taas tühistamast Taksimi kõrval asuva pargi kinnisvaraprojekti, millest rahutused alguse said.

Peaminister ütles samuti, et meeleavaldustel vahistatute hulgas on seitse välismaalast. Siseminister Muammer Güler täpsustas hiljem, et nende seas on kaks prantslast, kaks iraanlast, kreeklane, sakslane ja ameeriklane.

Möödunud nädalast saadik on tuhanded türklased avaldanud meelt Erdoğani ja AKP vastu. Kriitikute sõnul on 2002. aastast võimul olnud AKP näidanud üles süvenevaid autoritaarsuse ilminguid ja hakanud oma konservatiivseid vaateid ilmalikule riigile peale suruma.

Rahutused said alguse 31. mail politsei ülemäärasest jõukasutusest rahulike meeleavaldajate kallal, kes protestisid Istanbuli Gezi parki kavandatava ostukeskuse vastu. Istanbulist üle riigi levinud rahutustes on surma saanud kolm ja viga mitu tuhat inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles