Moslemite saadik: paavst peab tunnistama islami rahumeelseks religiooniks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risti ja Al-Azhari mošee pilti kandev mees käesoleva aasta märtsis Tahriri väljakul president Mohammed Morsi tagasiastumist nõudval meeleavaldusel.
Risti ja Al-Azhari mošee pilti kandev mees käesoleva aasta märtsis Tahriri väljakul president Mohammed Morsi tagasiastumist nõudval meeleavaldusel. Foto: AFP / Scanpix


Sunni moslemite kõrgeima õppeasutuse, Kairo Al-Azhari instituudi saadik tõstis täna päevakorrale küsimuse sidemete taastamisest Vatikaniga, ent kinnitas, et paavst Franciscus peab kõigepealt tunnustama islamit rahumeelse religioonina.


«Probleemid, mis meil olid, ei olnud mitte Vatikani, vaid eelmise paavstiga. Nüüd on Al-Azhari uksed avatud,» sõnas Al-Azhari peaimaami diplomaatiline saadik Mahmoud Abdel Gawad Kairos Itaalia ajalehele Il Messaggerio.

«Franciscus on uus paavst. Me ootame talt sammu edasi. Kui ta kuulutaks, et islam on rahumeelne religioon, et moslemid ei otsi sõda ja vägivalda, oleks see juba progress,» jätkas ta.

Al-Azhari saadik meenutas paavst Franciscuse kõnekat žesti käesoleva aasta märtsis, mil ta pesi ühe tseremoonia käigus noorte vangide jalgu ning nende seas oli ka üks moslemist tüdruk.

Saadik sõnas, et kui Franciscus võtab vastu kopti õigeusu kiriku paavsti Tawadros II kutse külastada Egiptust, võiks ta käia ka Al-Azhari instituudis.

«Sel juhul taastataks suhted ja dialoog otsekohe,» tsiteeris Gawadi ajaleht.

Samas välistas Gawad võimaluse kolme suure monoteistliku religiooni kohtumiseks, millest Vatikani ringkondades räägitud on. Ta kinnitas, et Al-Azhar ei osale ühelgi kohtumisel iisraellastega.

2006. aastal põhjustas paavst Benedictus XVI islamimaailmas tugeva vastasseisu, kui esitas anekdoodi, kus kirjeldati prohvet Muhamedi kui sõjaõhutajat, kes levitas kurje õpetusi.

Dialoog jätkus 2009. aastal, ent see katkes taas 2009. aastal, mil pommitati üht Aleksandria kirikut ning Benedictus kutsus üles kaitsma kristlaste vähemust Egiptuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles