Reisilennuk kadus teel Brasiiliast Prantsusmaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse reisilennuk Airbus A330 kadus radariekraanilt.
Prantsuse reisilennuk Airbus A330 kadus radariekraanilt. Foto: AFP / Scanpix

Brasiiliast Pariisi suundunud Prantsuse lennufirmale Air France kuuluv reisilennuk 228 inimesega pardal kadus Atlandi ookeani kohal pärast tormi. Lennuki leidmiseks on alustatud otsinguid.


Pariisi Charles de Gaulle´i lennujaama esindaja kinnitusel kadus kontakt Rio de Janeirost pühapäeva õhtul kell 19.00 kohaliku aja järgi (Eesti aja järgi esmaspäeval kell 1.00) startinud Airbus A330ga Eesti aja järgi kella 8 ajal, teatas BBC News.

«Me oleme väga mures. Lennuk kadus ekraanilt mitme tunni eest. See võib olla [lennuki andmeid õhuseirele edastava] transponderiga seotud probleem, kuid selline viga on harvaesinev ja lennuk ei saabunud õigel ajal,» lisas pressiesindaja AFP vahendusel. 

Lennuk pidi Pariisi jõudma kell 11.10 (kell 12.10 Eesti aja järgi), kuid lennuki viimase asukoha suhtes puudub selgus.

Reutersi andmetel on AF 447 lennu pardal 12 meeskonnaliiget ja 216 reisijat. Prantsuse ajalehe Le Figaro teatel on lennuki pardal kaheksa last, 126 meest ja 82 naist.

Kuigi Air France pole reisijate nimekirju veel avalikustanud, on lennuki pardal väidetavalt viis Itaalia ja kolm Maroko kodanikku. Välisagentuuride teatel on lennuki pardal peale prantslaste ja brasiillaste ka britte ja itaallasi.

Eesti välisministeeriumi esindajad ei osanud öelda, kas lennuki pardal viibis ka Eesti kodanikke, kuid nende kinnitusel küsimust uuritakse.  

Asukoht endiselt teadmata

Ühe Brasiilia lennundusameti allika kinnitusel kadus lennuk ekraanilt kolm ja pool tundi pärast õhkutõusmist kella poole viie ajal Eesti aja järgi, teatas Reuters. Brasiilia õhujõudude teatel kadus viimane kontakt lennukiga, kui see lendas Atlandi ookeani kohal. 

Kõik katsed lennuki piloodiga hiljem kontakti saada on aga ebaõnnestunud, mistõttu pole võimalik määrata ka lennuki asukohta.

Air France´i esindaja teatel saabus viimane automaatsõnum Eesti aja järgi 5.14, mis teatas tugeva turbulentsiga piirkonna läbimise järel tekkinud elektrilühisest, vahendas AFP. Muu hulgas rikub turbulents õhusõiduki tasakaalu, kuid võib põhjustada ka aparatuuri valenäitusid. 

Brasiilia ilmajaama teatel toimus riigi kirdeosas täna öösel mitu võimsat äikesetormi ja kohaliku meedia spekulatsioonide järgi võis lennukit tabada välgunool. «Kõige tõenäolisemalt tabas lennukit välk,» arvas ka Air France'i kommunikatsioonidirektor Francois Brouse.

Lennukompanii tegevdirektori Pierre-Henri Gourgeon ütles pressikonverentsile kogunenud ajakirjanikele, et ilmselt tuleb leppida tõdemusega, et juhtunud on lennukatastroof.

Prantsuse ja Brasiilia võimud alustasid päästeoperatsiooni

Brasiilia lennuameti esialgse hinnangu kohaselt kadus lennuk Brasiilia kirderanniku lähistel, kuid riigi õhujõud umbes 300 kilomeetri kaugusel rannikust asuva Fernando de Noronha saare lähistel lennukit ei leidnud. Brasiilia televisiooni teatel on Brasiilia õhujõudude lennukid saare juurest lahkunud ja liiguvad reisilennuki oletatavat trajektoori mööda Euroopa suunas.

Noticias.terra.com.br teatel võivad otsingu- ja päästeoperatsiooni alustada ka Prantsuse mereväe fregatid, kuid praegu on välja saadetud Senegalis asuvates lennuväebaasides asuvad Prantsuse sõjaväelennukid.

«Me peame olema valmis halvimaks,» ütles transpordi eest vastutav Prantsusmaa valitsuse minister Jean-Louis Borloo Europe-1 raadiole antud usutluses, lisades, et lennuki kütusevarud on ammendunud. 

Kuigi Charles de Gaulle´i lennujaama esindajate kinnitusel on lootus lennukit leida  «pea olematu», on Prantsuse võimud kokku kutsunud kriisikoosoleku. Lisaks on president Nicolas Sarkozy palunud valitsusel ja võimudel teha «kõik, et lennukit leida», kirjutas Le Figaro

Lennukompanii Air France-KLM esindaja teatel kantakse reisijate lähikondsete eest hoolt Charles de Gaulle'i lennujaama eritsoonis, kus on avatud kriisikeskus.

Viimaste aastate lennunduskatastroofid Brasiilias

Viimastel aastatel on Brasiilias toimunud mitu traagilist lennukatastroofi. 2007. aasta juulis toimus Brasiilia lennuajaloo seni traagilisim õnnetus São Paulo - Congonhase lennuväljal, kui reisilennuk Airbus A320 sõitis maandumisel rajalt välja, tappes ligi 200 inimest.

Kõigest kümme kuud varem 2006. aasta sügisel kukkus Amazonase džungli kohal pärast eralennukiga kokku puutumist alla reisilennuk Boeing 737, siis hukkus 154 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles