Pakistanis sai USA droonirünnakus surma seitse inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA droonirünnaku ohvriks langenud Pakistani hõimuesindaja Karim Khan kõnelemas neljapäevasel pressikonverentsil Islamabadis. Droonirünnakute ohvrid saatsid peaminister Nawaz Sharifile kirja, milles palusid droonirünnakud lõpetada.
USA droonirünnaku ohvriks langenud Pakistani hõimuesindaja Karim Khan kõnelemas neljapäevasel pressikonverentsil Islamabadis. Droonirünnakute ohvrid saatsid peaminister Nawaz Sharifile kirja, milles palusid droonirünnakud lõpetada. Foto: AFP / Scanpix


Pakistani loodeosas sai eile USA droonirünnakus surma seitse inimest, teatasid kohalikud võimuesindajad.


Raketid tabasid Põhja-Waziristani hõimualal asuvas Shokheli külas hoonetekompleks, kus teadaolevalt varjasid ennast islamistid.

«USA droon tulistas kaks raketti hoonete pihta, surma sai vähemalt seitse inimest,» ütles tundmatuks jääda sooviv julgeolekuametnik.

Kohalik riigiametnik kinnitas rünnaku toimumist ja ohvrite arvu, kuid lisas, et esialgu pole selge, kes täpselt rünnakus hukkusid.

Pakistani uus peaminister Nawaz Sharif kutsus vaid kaks päeva tagasi USA-d lõpetama droonirünnakud Pakistani hõimualadel.

«Me austame teiste suveräänsust, nagu nemad peaksid austama ka meie suveräänsust ja sõltumatust. See kampaania peaks lõppema,» ütles ta esimeses kõnes pärast seda, kui parlament oli ta kolmandaks ametiajaks valitsusjuhiks kinnitanud.

Sharif on öelnud, et soovib Talibaniga rahukõnelusi pidada, kuigi Pakistani mõjuvõimas sõjavägi kahtleb islamistidega kõneluste pidamise mõttekuses.

Sharif mõistis avalikult hukka droonirünnaku, milles sai surma islamiliikumise tähtsuselt teine mees Waliur Rehman.

Kolmapäeval kasutas ta oma esimeses kõnes juhust, et avaldada muret droonirünnakute pärast.

USA mehitamata lennukite raketirünnakud on Pakistanis erakordselt ebapopulaarsed, kuid Washingtoni väitel on need hädavajalik vahend võitluses Talibani ja Al-Qaeda sissidega, kes varjavad end Pakistani rahututel hõimualadel.

Suhted Washingtoniga on oluline osa Sharifi ametiajast, eriti ajal, mil NATO viib suurema osa oma sõdureist Afganistanist välja.

USA president Barack Obama lubas mai lõpus, et kavatseb droonirünnakuid vähendada ja kasutada neid vaid siis, kui ameeriklaste elud on ohus, kuid siiani pole märgata mingisuguseid märkimisväärseid muutusi. Samas kaitses president kõnes ka senist strateegiat ja kinnitas, et droonirünnakud on igati seaduslikud ja ka äärmiselt tõhusad, kuigi tsiviilohvreid pole alati suudetud vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles