Nelson Mandela viidi raskes seisundis haiglasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelson Mandela veebruari alguses koos oma lapselapselapse Zen Manawayga.
Nelson Mandela veebruari alguses koos oma lapselapselapse Zen Manawayga. Foto: SCANPIX

Nelson Mandela viidi täna varahommikul taas tekkinud kopsuinfektsiooni tõttu haiglasse ning ta on raskes kuid stabiilses seisundis, teatas Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendi kantselei.

«Viimastel päevadel on endisel presidendil Nelson Mandelal taas ilmunud kopsuinfektsioon,» seisis president Jacob Zuma kabineti avalduses.

«Täna hommikul umbes 1:30 (kohaliku aja järgi) tema seisund halvenes ning ta viidi Pretoria haiglasse. Ta on jätkuvalt raskes, ent stabiilses seisundis.»

Nobeli rahupreemia laureaat Mandela on viimase poole aasta jooksul olnud neli korda haiglas. Peamiselt on tegu olnud kopsuprobleemidega. Viimati sai ta haiglast koju 6. aprillil pärast 10-päevast kopsupõletiku ravi.

Juulis tähistab Mandela 95. juubelit.

Zuma kabinet kinnitas, et arstid teevad kõik, mis nende võimuses, et Mandela seisundit ja enesetunnet parandada.

Mandelat pole 2010. aasta jalgpalli maalimakarika finaalist saadik avalikkuse ees nähtud.

Aprillikuise haiglasviibimise ajal filmitud videokaadritel Mandelast on näha habrast ning eemalolevat Mandelat, keda külastasid Aafrika Rahvusliku Kongressi partei liidrid. See põhjustas raevukat vastukaja.

Mandela pea oli toestatud padjaga, tundus, et mingil hetkel ta ka rääkis ning niipea kui keegi toas tegi välguga pilti, sulges ta oma silmad.

Teda ümbritsesid juhtiva Aafrika Rahvusliku Kongressi erakonna liidrid, kes kinnitasid, et Mandelal läheb hästi.

Lõuna-aadriklased süüdistasid sotsiaalvõrgustikes oma poliitikuid katsetes rahvuskangelaste kaamerate ees näitamisega endi populaarsust tõsta.

Mandelal diagnoositi tema 27-aastase vangistuse ajal 1988. aastal varjases staadiumis tuberkuloos ning tal on seetõttu olnud palju probleeme kopsudega

Mandelal on ravitud ka eesnäärmevähki ning ta on kannatanud kõhuprobleemide tõttu.
Robbeni saarel vangistuses olles töötas ta pikalt kaevanduses ning seetõttu on väidetavalt ka tema silmanägemine äärmiselt tundlik välgule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles