Istanbuli linnapea: Gezi parki ostukeskust ei kerki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad Türgis.
Protestijad Türgis. Foto: SCANPIX

Istanbuli linnapea Kadir Topbaş teatas reedel, et linnavõimud otsustasid loobuda Istanbuli Gezi parki ostukeskuse rajamisest ehk otsusest, mis vallandas riigis üle nädala kestnud vägivaldsed meeleavaldused.

«Võin kinnitada, et me ei kavanda Gezi parki ostukeskuse ega ka hotelli rajamist. Sellest võib saada linnamuuseum või näituste keskus,» lausus Topbaş ajakirjanikele.

Aktivistid on püüdnud peatada kava, mis näeb ette parki Ottomani-aegsete sõjaväekasarmute koopiate ehitamist ja nagu protestijad kardavad, ostukeskuse rajamist.

Möödunud nädalal tarvitas politsei vägivalda meeleavaldajate vastu, kes korraldasid kampaania Gezi pargi 600 puu kaitsmiseks. See vahejuhtum vallandas valitsusevastased meeleavaldused üle kogu riigi, milles on surma saanud kolm ja vigastada tuhandeid inimesi.

Alates möödunud nädalast on tuhanded türklased avaldanud meelt Erdoğani ja tema islamijuurtega Õigluse ja Arengu Partei (AKP) vastu. Kriitikute sõnul on 2002. aastat võimul olnud AKP näidanud üles süvenevaid autoritaarsuse ilminguid ja hakanud oma konservatiivseid vaateid ilmalikule riigile peale suruma.

Peaminister Recep Tayyip Erdoğan on lubanud kasarmute taastamise projektiga edasi minna, kuid ei ole veel teatanud, kas ellu viiakse ka kava muuta park ostlemispiirkonnaks.

Topbaşi sõnul langetatakse lõplik otsus dialoogi teel ning tema hinnangul on võimalik suurendada puude arvu pargis. Siiski jäi linnapea kindlaks üldise plaani ellurakendamisele. «Kasarmute taastamine oli meie valimislubadus, rahvas andis meile mandaadi nende ehitamiseks,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles