Obama kutsus senatit immigratsioonieelnõud heaks kiitma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kutsus laupäeval kongresmene heaks kiitma immigratsiooniseaduse muudatusi, mida senat järgmisel nädalal arutama hakkab.

«Meie aegunud immigratsioonisüsteem on aastaid meie majandust kahjustanud ja julgeolekut ohustanud,» ütles Obama oma iganädalases raadio- ja telepöördumises. «See eelnõu, mis senatile esitati, ei ole täiuslik. See on kompromiss. Keegi ei saa seda, mida nad tahavad – ei demokraadid, vabariiklased ega mina,» tunnistas ta.

«Kuid see on eelnõu, mis vastab suuresti põhimõtetele, mida ma olen korduvalt aruka immigratsioonireformina esitanud.»

Eelnõu hõlmab piirikontrolli palju tõhusamat läbiviimist, viisaprogramme oskustöölistele ja lihttöölistele ning tööandjatele mõeldud elektroonilise verifitseerimissüsteemi laiendamist. «Selline näebki immigratsioonireform välja... Need on kõik arukad sammud,» märkis Obama.

Eelnõu vajab 100-kohalises senatis vähemalt 60 poolthäält ning selle peab heaks kiitma ka esindajatekoda, kus vabariiklased on enamuses ja seadusandjad omaenda immigratsioonieelnõud koostavad.

Pärast kaotust 2012. aasta presidendivalimistel on vabariiklased oma seisukohta muutnud ja asunud toetama immigratsioonireformi, lootes saada endale latiinode hääli, millel on tulevikus üha suurem tähtsus.

Partei konservatiivsem tiib on siiski endiselt vastu «amnestiale», mis annaks illegaalsetele immigrantidele võimaluse oma staatus seaduslikuks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles