Obama ja Xi kõnelused keskendusid USA-Hiina suhete tulevikule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Hiina riigipea Xi Jinping veetsid California osariigi kõrbeoaasis asuvas Sunnylandsi kuurordis koos vähemalt kaheksa tundi.
USA president Barack Obama ja Hiina riigipea Xi Jinping veetsid California osariigi kõrbeoaasis asuvas Sunnylandsi kuurordis koos vähemalt kaheksa tundi. Foto: Evan Vucci/AP

USA president Barack Obama ja Hiina riigipea Xi Jinping lõpetasid eile mitteametlikus miljöös toimunud kahepäevase kohtumise, mille eesmärgiks oli jõuda kahe riigijuhi vahelise teineteisemõistmiseni.


Obama ja Xi veetsid California osariigi kõrbeoaasis asuvas Sunnylandsi kuurordis koos vähemalt kaheksa tundi, arutades USA-Hiina suhete tulevikku ning Aasia hiiglase tõusuga seotud küsimusi.

Kahe riigijuhi vahel tulid jutuks ka tööstusspionaaž ning Hiina häkkerite rünnakud USA meediaväljaannetele ning valitsusasutustele. Mööda ei pääsetud ka Põhja-Koreaga seotud probleemidest.

Kui Obama kohtumisi Xi eelkäijaga presidendiametis Hu Jintaoga iseloomustasid ranged formaalsused, siis Xi-ga loodab Ühendriikide president sisse seada vabama lävimisvormi.

Tegemist oli kahe mehe esimese kohtumisega pärast seda, kui Xi märtsi alguses Hiina presidendiks vannutati. Obama avaldas kohtumisel lootust kahe riigi suhetes uue koostöömudeli kujunemise üle. See võiks tema sõnul põhineda vastastikustel huvidel ja austusel.

«On Ühendriikide huvides, et Hiina jätkaks oma eduteel, sest me usume, et stabiilne ja õitsev Hiina on mitte üksnes hiinlaste endi, vaid ka maailma ja USA huvides,» lausus Ühendriikide riigipea.

Xi esitas Obamale kutse külastada mitteametliku vastuvisiidi korras Hiinat. Ka Hiina riigipea oli kahe riigi suhete paranemise üle lootusrikas.

«Vaiksel ookeanil on piisavalt ruumi kahe suuriigi jaoks, nagu seda on USA ja Hiina,» sõnas ta.
«Kohtusime siin täna [reedel], et kaardistada Hiina-USA suhete tulevikku ning panna paika nende suhete raamistik,» jätkas Hiina president.

Obama tõstatas küberjulgeoleku teema, ärgitades maailma looma küberruumis mängureegleid, mis pakuksid kaitset häkkimise eest.

«President Xi ja mina tunnistame, et tehnoloogia kiire arengu tõttu on küberjulgeolek ning vajalikkus reeglite järele selles valdkonnas muutunud üha olulisemaks,» rääkis Ühendriikide president.

Obama sõnul on elulise tähtsusega, et kaks maailma suuremat sõjalist ja majandusvõimu jõuaksid selles küsimuses ühisele arusaamale. USA president tõdes, et küberrünnakud ei saa olla osa osa riikidevahelistest suhetest, mida Ühendriigid ja Hiina tahavad veelgi tihedamaks muuta.

Xi kinnitusel soovib Peking Ühendriikidega heas usus koostööd teha, et hajutada Washingtoni hirme küberjulgeoleku osas. Ta ütles ajakirjanikele, et ka Hiina on küberrünnakute ohver.

«Hiina valitsus on otsusekindel küberjulgeoleku tagaja, meil on selles valdkonnas tõsiseid muresid. Kahjuks on meedia viimasel ajal jätnud mulje, et küberrünnakute oht pärineb peamiselt Hiinast,» nentis Xi.

Hiina president möönis samas, et küberrünnakud on väga tõsiseks mureks ja probleemiks ning tervitas võimalust koos Ühendriikidega seal kurjategijatele vastu astuda.

Xi peaks Hiina riigijuhiks jääma kümneks aastaks. Oma ametiaja lõpuks peaks Hiina olema möödunud Ühendriikidest ning võtnud sisse maailma suurima majandusega riigi positsiooni. Ta kordas varemgi välja öeldud mõtet, et suurriigid peaksid omavahelistest suhetest senisest erinevalt mõtlema.

«Me peame mõtlema loominguliselt ning tegutsema energiliselt, et luua koos mudel, mis võiks aluseks saada suurriikidevahelistele suhetele laiemalt,» rääkis Hiina riigipea.

Põhja-Korea küsimuses jõudsid riigipead samuti üksmeelele teha koostööd selle nimel, et Korea poolsaar oleks tuumavaba. Xi sõnul on Hiina viimasel ajal astunud mitmeid samme näitamaks, et Peking ei ole selles osas Pyongyangiga ühel meelel.

Ühiseid pingutusi lubasid riigipead tulevikus ka kliimamuutusega võitlemisel, sealhulgas kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamisel.

Jutuks tulid ka Hiina ja Jaapani vahelised suhted, eriti lahkhelid vaidlusaluste saarte osas.
Obama ja Xi peaksid järgmise kohtumise pidama septembris Venemaal peetaval tööstusriikide ühenduse G20 tippkohtumisel, kuid mõlemad osapooled nägid vajadust kohtuda varem.

«Meie otsus kohtuda varem kui septembris sümboliseerib seda tähtsust, mida mõlemad riigid USA-Hiina suhetele omistavad,» lausus Obama, kes lubas kõnelustel tõstatada inimõiguste olukorra Hiinas. Obama sõnul on inimõiguste austamine oluline samm teel õitsengu ja õigluse suunas.

Xi jaoks oli see esimene reis Ühendriikidesse Hiina presidendina ja nii on USA Hiina-vaatlejad veendunud, et tegemist on kahe riigi mitme aasta olulisima tippkohtumisega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles