Austraalia saare lähedal uppus vähemalt 13 ebaseaduslikku sisserändajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraaliasse teel olnud Iraani paadipõgenikud, kes püüti käesoleva aasta mais kinni Indoneesia rannavalve poolt.
Austraaliasse teel olnud Iraani paadipõgenikud, kes püüti käesoleva aasta mais kinni Indoneesia rannavalve poolt. Foto: AP / Scanpix

Austraaliale kuuluva Jõulusaare lähedal läks põhja ebaseaduslikke sisserändajaid vedanud laev, vähemalt 13 inimest uppus, kuid kümned on veel kadunud, teatasid täna võimuesindajad.


Siseminister Jason Clare sõnas, et õhuvaatlusel tuvastati ulpiva puidu ja päästevestide lähedusest 13 surnukeha ning sündmuskohale saadeti 15 laeva ja kümme lennukit, et otsida ellujäänuid.

«See on otsimis – ja päästeoperatsioon, mis püüab leida inimesi elusana,» teatas Clare ajakirjanikele ning kirjeldas juhtunut kui järjekordset kohutavat tragöödiat, mis tuletab meelde, kui ohtlikud on sedasorti reisid.

Paati märkas piirivalvelennuk esimest korda juba kolmapäeval ning siis tuvastati aluse tekil umbes 55 inimest, kellest suurem osa oli täiskasvanud mehed, ent nähti ka mõnda naist ja last.

Mereväe alus Warramunga saadeti neljapäeval paadile järele, ent see oli kadunud. Õhuvaatlusel ei nähtud midagi reedeni, mil märgati vee all olevat laevakeret.

Warramunga leidis saabudes ulpivat puitu ja päästevestid, esimest surnukeha märgati alles reede hilisõhtul ning veel 12 uppunut avastati täna hommikul

Piirivalveülem kontradmiral David Johnston sõnas, et surnukehadega tegelemisele ei kulutata aega enne, kui ellujääjate otsimine on lõppenud.

«Me usume (meditsiinilisele) infole tuginedes, et praegu võib veel olla ellujäänuid,» rääkis Johnston.

Mereolud on tema sõnutsi olnud soodsad ning kui alust kolmapäeval esmakordselt nähti, ei viidanud miski, et seal oleks midagi valesti olnud.

Ta lisas, et ka Indoneesia merevägi on teadlik juhtunust, ent on hõivatud oma rannikule lähemal olevate alustega tegelemisega.

Warramunga sai käsu minna appi veel ühele alusele, mille puhul kahtlustatakse, et selle pardal smugeldatakse inimesi. Australia politsei sai sealt ööl vastu tänast hädakutsungi.

Viimastel aastatel on sajad põgenikud hukkunud paadiõnnetustes pikal teekonnal Indoneesiast Austraaliasse. Märtsis läks kummuli paat 95 inimesega, hukkusid üks täiskasvanu ja üks väikelaps.

Veel üks alus 72 pardalolijaga kadus jäljetult aprillis Sunda väinal ning mais Kookosesaartel kaldale uhtunud 28 päästevesti tekitasid kahtlusi veel ühest võimalikust laevahukust.

Austraalia on hädas rekordilise hulga varjupaigaotsijatega, kes saabuvad paatidega Indoneesiast ja Sri Lankalt. Prognoositavalt on 30. juuniks tõusnud viimase kuue kuu jooksul paadiga saabunud põgenike arv 25 000 inimeseni.

Täna teatas Austraalia valitsus veel kolme paadi saabumisest, nende pardal oli kokku 275 inimest.'

Tegu on väga tundliku poliitilise teemaga, mis tõstatub ilmselt ka tugevalt septembris toimuvatel valimistel. Konservatiivne opositsioon on lubanud rakendada uusi karme meetmeid, sealjuures põgenikepaatide Austraalia vetest välja pukseerimist.

Välisminister Bob Carr sõnas, et Indoneesia ei nõustuks ealeski sellise plaaniga ning nimetas seda lihtsalt fantaasiaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles