Leht: Rasmussen kritiseerib NATO-siseses dokumendis alliansi puudusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen on mures kitsaskohtade pärast alliansi sõjalises valmisolekus ja ärgitab Euroopa liikmesriike suuremale panusele, kirjutas Saksa nädalaleht der Spiegel pühapäeval viitega blokisisesele dokumendile.

Rasmussen toob dokumendis esile 15 murekohta, millest mõned on olnud kõigile näha alates 2011. aasta Liibüa interventsioonist. Lisaks toonitab peasekretär, et Euroopa liikmesriigid on transatlantilises liidus oma kohustuste täitmisel suurtes raskustes.

Ajaleht tsiteeris Rasmusseni, kelle sõnade kohaselt on NATO-l ebapiisav täpsuslahingumoona varu ning olukord selles vallas ei näi paranevat enne 2019. aastat.

Lisaks kimbutab NATO-t puudus lennukitest, mis suudaksid õhus hävitajaid tankida. Dokumendist selgub, et allianss vajab 235 niisugust lennukit, kuid sel on kõigest 81, kui välja jätta USA lennukid.

Peasekretär mainib korduvalt ebavõrdset koormajagamist Ühendriikide ning selle Euroopa liitlaste vahel, mis rikub reeglit, mille kohaselt ei tohi üks riik kanda enam kui poolt kogu koormast. «Enamik liitlasi peab tegema senisest rohkem,» rõhutas Rasmussen.

Spiegel kirjutas, et tabelis, milles kasutati erinevate võimekuste puhul skaalat roheline-kollane-oranž-punane, olid paljud probleemsed sektorid kas oranžid või punased, mis tähistavad keskmise suurusega ning suuri probleeme. Rohelisi alasid ei esinenud üldse ning kollased olid haruldased, nähtus dokumendist.

Rasmussen mainis NATO võimekusi kimbutavate probleemidena ka meditsiinipersonali, elektrooniliste sidesegamisvahendite ning eriüksuste varustuse nappust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles