Netanyahu: Iisrael ei saa enda kaitsmisel toetuda võõrvägedele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu rääkis pühapäeval Vene presidendi Vladimir Putiniga ÜRO rahuvalvemissioonist Golani kõrgendikel ning andis mõista, et Iisrael ei saa oma julgeoleku tagamisel toetuda rahvusvahelistele vägedele, teatas peaministri kantselei.

«Arutasime Süüriaga seotud teemasid, olukord meie naaberriigis muutub iga päevaga keerulisemaks,» vahendas kantselei Netanyahu sõnu.

Valitsusjuhi sõnul peeti Golani kõrgendikel Iisraeli piiri läheduses möödunud nädalal maha mitu lahingut. Ta viitas Süüria presidendi Bashar al-Assadi ning ülestõusnute vahel peetud lahingutele Quneitra piiripunkti üle Iisraeli ja Süüriat lahutavas demilitariseeritud tsoonis.

Quneitra on kahe riigi vahel ainsaks piiripunktiks Golani kõrgendikel.

Neljapäeval sai lahingutes kergelt vigastada kaks ÜRO rahuvalvajat, mis sundis Austriat teatama, et toob oma 377 Golani kõrgendikel ÜRO rahuvalvemissioonis UNDOF teenivat sõdurit piirkonnast ära. «ÜRO rahuvalvejõudude kokkuvarisemine Golanil annab tunnistust sellest, et Iisrael ei saa oma julgeoleku tagamist jätta rahvusvaheliste vägede õlule,» märkis Netanyahu.

Peaministri hinnangul võivad rahvusvahelised väed olla osa Iisraeli julgeoleku tagamisest, kuid mitte kunagi selle vundament. Ta lubas arutada olukorda Golani kõrgendikel teisipäeval regiooni visiidile saabuva USA välisministri John Kerryga.

Putin tegi reedel ettepaneku, et Vene rahuvalvajad võtaksid lahkuvatelt Austria rahuvalvajatelt üle julgeoleku tagamise Golani kõrgendikel Iisraeli-Süüria relvarahu joonel.

Siiski ei luba 1974. aastal sõlmitud lepe, millega UNDOF loodi, ühegi ÜRO julgeolekunõukogu viie alalise liikme vägedel missioonil osaleda. Putini idee lükkas tagasi ka Iisraeli rahvusvaheliste suhete minister. «Asendada Golani kõrgendikel Austria väed Vene vägedega ei ole teostatav,» sõnas minister Yuval Steinitz riigiraadiole.

Austria on osalenud ÜRO Golani kõrgendike missioonis (UNDOF) alates selle loomisest 1974. aastal ja on umbes 380 sõduriga üks suuremaid panustajad. 1000-mehelisse kontingenti kuuluvad ka Filipiinide, India, Maroko ja Moldova sõdurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles