Euroopa Liit ähvardab ühtse õhuruumi vastaseid trahvidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmed Euroopa Liidu liikmesriigid plaanivad ühtse õhuruumi vastu protestimist.
Mitmed Euroopa Liidu liikmesriigid plaanivad ühtse õhuruumi vastu protestimist. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Liit avaldas teisipäeval vastuolulised plaanid ühtse õhuruumi loomiseks. Prantsusmaal alustasid lennujuhid selle vastu streiki ja veel mitu riiki kavandab proteste.

Plaan näeb ette trahvid liikmetele, kes ei täida «Ühtse Euroopa Taeva» («Single European Sky») loomiseks seatud eesmärke, mis Brüsseli sõnul kahandavad kulusid ja saastet ning suurendavad turvalisust.

Ametiühingute sõnul toob see kaasa töökohtade kaotuse ja mõjutaks töötingimusi. Kahtlusi on väljendanud ka Saksamaa ja Prantsusmaa.

Euroopa Liidu transpordivolinik Siim Kallas ütles, et «ambitsioonikad reformid» kahandaksid ummikuid Euroopa õhuruumis. «See on nagu miraaž kõrbes - iga kord, kui sa lähemale jõuad, paistab see eemalduvat. Meie arvates on käes aeg otsustavamaks tegutsemiseks Euroopa lennutranspordi klientide ja lennufirmade nimel,» ütles Kallas.

"Kui me asjad samasuguseks jätame, oleme silmitsi suurte ummikute ja kaosega meie õhuruumis.»

Euroopa Komisjoni ettepanekud vajavad enne jõustumist heakskiitu kõigilt 27-lt liikmesriigilt ja Euroopa Parlamendilt. Plaani kohaselt loodaks ka eraldi sõltumatud asutused, mis teostaksid järelevalvet lennuliiklusametite üle.

Euroopa Komisjoni väitel kolmekordistuks sellega õhuruumi kasutusvõimalused, turvalisus suureneks kümme korda, reostus väheneks kümme protsenti ja lennujuhtimiskulud poole võrra.

Rahvusvaheline Lennutranspordiettevõtjate Ühendus (IACA) tervitas ettepanekuid, ent kutsus veel ulatuslikumaid samme astuma. «Tänane ettepanek on järjekordne katse süsteemi reformida, kuid see ei lähe kaugelt piisavalt kaugele,» ütles IACA peadirektor Sylviane Lust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles