Holland kasutab USA kodanike järel nuhkimist enda huvides ära

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Holland kasutab USA kodanike järel nuhkimist enda huvides ära
Holland kasutab USA kodanike järel nuhkimist enda huvides ära Foto: SCANPIX

Hollandi luureteenistus (AIVD) kasutab USA Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) Prisma jälgimisprogrammi abil saadud informatsiooni enda huvides ära.

Kui NSA määrab mõne USA telefoninumbri või internetiaadressi kahtlaseks, siis Hollandi luure saab kõik vajalikud andmed viie minutiga, edastab väljaanne Telegraaf.

«Käsi peseb kätt ehk Hollandi luure annab USAle samuti vastavasisulist informatsiooni USA ja Hollandi kodanike telefonikõnede ja internetikasutamise kohta,» lausus anonüümseks jääda soovinud Hollandi allikas.

Allika andmetel on ka Hollandis käivitatud USA Prima jälgimisprogrammi sarnane programm.

Sama kinnitas ka Hollandis üksisiku privaatsuse eest internetis võitlev organisatsioon Bits of Freedom. Nende andmetel on Hollandis loodud kogu riiki kattev ja kodanikel silma peal hoidev jälgimisprogramm.

Hollandi parlamendi liikmed nõudsid selle info avalikkuse ette toonud ajakirjanikelt selgitust, kust need andmed pärit on.

USAs lahvatas möödunud nädalal skandaal, kui NSA heaks töötanud Edward Snowden paljastas nimetatud jälgimisprogrammi. USA kuulutas ta ülemaailmselt tagaotsitavaks.

Snowden paljastas Briti väljaandele The Guardian, et miljoneid inimesi üle kogu maailma kuulatakse pealt ning jälgitakse nende internetitegevust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles