Berliinis taastatakse sõjas hävinud palee

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini Stadtschloss 1920ndatel.
Berliini Stadtschloss 1920ndatel. Foto: Wikipedia.org

Saksa pealinnas Berliinis alustatakse ehitustöid taastamaks 1945. aastal liitlaste õhurünnakute järel lammutatud legendaarne Stadtschloß.

15. sajandil ehitatud ning hiljem barokkstiilis ümber kujundatud arhitektuuripärli taastamine läheb uudisteagentuuri AFP andmetel maksma 590 miljonit eurot. Uus hoone, mis saab koduks kultuurikeskusele, peaks valmima 2019. aastal.

Ajalooliselt oli Saksa arhitekti Andreas Schlüteri projekteeritud Stadtschloß koduks Brandenburgi valitsejatele, hiljem Preisimaad valitsenud Hohenzollernite dünastia kuningatele ning pärast Saksamaa ühendamist 1871. aastal sai sellest Saksa keisrite residents. Pärast Saksa keisririigi langemist võeti hoone kasutusele muuseumina.

Liitlaste õhurünnakutes sai hoone tõsiseid purustusi, kuid hoolimata sellest, et seda oli võimalik taastada, otsustasid Saksa DV võimud selle lammutada. Saksamaa ühendamise järel otsustati loss taastada, kuid selleks tuli lammutada nii Saksa DV parlament kui tollane kultuuri- ja vabaajakeskus, mille vastu paljud endised idasakslased protestisid, nähes seda osana enda identiteedist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles