Kreekas algas üldstreik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldstreik seiskas Ateenas ka rongi- ja bussiliikluse.
Üldstreik seiskas Ateenas ka rongi- ja bussiliikluse. Foto: SCANPIX

Kreekas algas kahe suurema ametiühingu välja kuulutatud 24-tunnine üldstreik seoses valitsuse otsusega peatada rahvusringhäälingu (ERT) töö.

Streik pärsib ühistransporditeenuseid ja sunnib haiglaid töötama minimaalse personaliga. Üle kogu riigi on suletud valitsusasutused.

Kreeka valitsus otsustas eile sulgeda riigitelevisiooni ja -raadio ning vallandada selle 2700 töötajat, tuues põhjuseks vajaduse piirata «uskumatut priiskamist» riigis, kus on kuuendat aastat majanduslangus.

Valitsuskoalitsiooni juhtivad konservatiivid lubavad luua uue rahvusringhäälingu, sest senine olevat allesjätmiseks liiga korrumpeerunud.

Vasaktsentristlikud koalitsioonipartnerid nõuavad, et ERTi sulgemise otsus tühistataks.

Rahvusringhäälingu sulgemise vastu protestitakse nii kodu- kui välismaal, sammu on hukka mõistnud ka kirik.

Lennujuhid kavatsevad korraldada alates Eesti aja järgi kella 15st kahetunnise tööseisaku ning ringhäälingute ajakirjanikud on alustanud tähtajatut streiki.

Koalitsioonivalitsust toetavad sotsialistid ja mõõdukad vasakpoolsed on nimetanud ERTi sulgemist vastuvõetamatuks ning üks valitsusallikas ütles eile õhtul, et peaminister Antonis Samaras arutab küsimust koalitsioonipartneritega.

Juhtiv ametiühing GSEE nimetas streiki välja kuulutades valitsuse otsust «riigipöördeks».

Ajakirjanikud protestisid ka Küprosel, kus kardetakse, et rahvusringhäälingut tabab sama saatus, sest valitsus üritab samuti kulusid kärpida.

Samarase valitsus esitas kiiresti uue seaduseelnõu, millega asutatakse uus ringhääling Uus Helleni Raadio, Internet ja Televisioon (NERIT), mis alustab tööd 60-aastase ERT-i asemel.

«Autot ei saa parandada, kui see sõidab, see tuleb tee äärde seisma panna,» ütles valitsuse pressiesindaja Simos Kedikoglou ajakirjanikele.

«See on ajutine viivitus... Kõik läbib parlamendi, ma kinnitan, et kõik on seaduslik,» ütles ta ja lisas, et uus ringhääling alustab tööd suvel.

Kuid koalitsioonipartnerid leiavad, et kriisist tuleb jagu saada «heas usus» ja konsensusega. Sotsialistide liider Evangelos Venizelos ütles, et ERTi sulgemine on loonud midagi «poliitilise ja institutsionaalse kriisi» taolist.

Eile algasid istumisstreigid Ateenas ja suuruselt teises linnas Thessalonikis. ERTi hoone ette saadeti märulipolitseinikud, et hoida ära «purustusi», ütles Kedikoglou, kes töötas ise varem ringhäälingus ajakirjanikuna.

Kreeka valitsus on rakendanud põhjalikke kärpemeetmeid, mida rahvusvahelised laenuandjad on nõudnud tohutu päästepaketi eest. Kuid pressiesindaja kinnitas, et ERTi sulgemine ei ole Euroopa Liidu, Rahvusvahelise Valuutafondi ja Euroopa Keskpangaga sõlmitud kokkuleppe osa.

Meediavaatlejad möönavad, et ERTi on kaua valesti juhitud ja selle tegevusse poliitiliselt sekkutud, kuid nende sõnul ei ole süüst prii ka Samarase valitsus.

Hiljuti on tehtud vastuolulisi otsuseid nagu endise aseministri tütre määramine saatejuhiks ja eetris ühte ministrit kritiseerinud kahe ajakirjaniku vallandamine.

Kuuendat aastat järjest majanduslanguses vaevlevas Kreekas on töötuse määr tõusnud üle 26 protsendi ning pooled noortest on töötud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles