Norras laieneb kohustuslik ajateenistus ka naistele

Toomas Randlo
, Postimehe välistoimetuse reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra sõdurid Afganistanis
Norra sõdurid Afganistanis Foto: SCANPIX

Norrast saab varsti ainus Euroopa riik, milles laiendatakse kohustuslik ajateenistus ka naistele, otsustas täna üksmeelele jõudnud parlament.

Kõik parlamendis esindatud parteid, välja arvatud Kristlik Demokraatlik Partei, nõustusid toetama vasaktsentristliku valitsuse ettepanekut sooneutraalseks ajateenistuseks, kirjutab uudisteagentuur AFP.

See tähendab, et kaitseministeeriumi ettepaneku kohaselt laieneb Norra kohustluslik üheaastane ajateenistus aastaks 2015 naistele.

«Norrast saab esimene Euroopa riik, mis kutsub väeteenistusse rahuajal naisi,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Lars Gjemble.

Norra parlament võtab eeldatavasti eelnõu suure häälteenamusega vastu, kuid täpset kuupäeva pole veel paika pandud.

Iga aasta kutsutakse 8000 kuni 10 000 norralast ajateenistusse, kuid teoreetiliselt on umbes 60 000 kõlblikud. Ajateenijad valitakse välja füüsiliste ja psühholoogiliste testide põhjal ning samuti on oluliseks faktoriks motivatsioon.

Mitmed Euroopa riigid on läinud vastupidist rada ning vahetanud kohustusliku ajateenistuse palgaarmee vastu välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles