Hongkongis avaldati meelt Snowdeni toetuseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Hong Kongis Edward Snowdeni toetuseks
Meeleavaldus Hong Kongis Edward Snowdeni toetuseks Foto: SCANPIX

Sajad protestijad nõudsid laupäevasel meeleavaldusel Hongkongis, et võimud ei annaks USA-le välja Ühendriikide jälgimisprogrammid meediasse lekitanud endist Luure Keskagentuuri (CIA) tehnilist töötajat Edward Snowdenit.

Meeleavaldajad, kelle seas oli rahvasaadikuid ja kodanikuaktiviste, marssisid USA konsulaadi juurde, kandes loosungeid "Kaitske sõnavabadust!", "Ei väljaandmisele!" ja "Austage Hongkongi seadusi!" Paljud protestijad puhusid vilesid ja kandsid Snowdenit kujutavaid maske.

27 kodanikuühendust esindanud protestijad andsid USA konsulaadile üle peakonsul Steve Youngile adresseeritud kirja, milles muu hulgas öeldi: "Ühendriikide välisministeerium on toetanud aastaid internetivabadust ning tauninud teisi valitsusi küberrünnakute, jälgimise ja tsensuuri eest. Nüüd on selgunud, et Washington kasutab omaenda salajasi jälgimissüsteeme ning on väidetavalt pidanud kübersõda Hongkongi vastu. See on Hongkongi ja kogu maailma inimeste inimõiguste rikkumine."

Meeleavalduse eestkõneleja Oiwan Lami sõnul "on Snowden nüüd Hongkongi jurisdiktsiooni all ning me peame tagama, et linna kohtud suudaksid olukorraga toime tulla".

Hongkongi rahvasaadik Leung Kwok-hung nimetas USA presidenti Barack Obamat ja Hiina presidenti Xi Jinping "internetispionaaži kaksikvendadeks". "Kõige olulisem on kaitsta härra Snowdenit. Kui ta välja antakse ja teda karistatakse, kellest saab siis uus vilepuhuja?" lausus Lee meeleavaldusel.

Snowden viis Obama administratsiooni kitsikusse informatsiooniga, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles