Iraani valimistel juhib mõõdukas Rowhani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani presidendikandidaat Hassan Rowhani
Iraani presidendikandidaat Hassan Rowhani Foto: SCANPIX

Iraani presidendivalimistel on selgelt juhtimas mõõdukas vaimulik Hassan Rowhani, näitasid esialgsed valimistulemused.

Kui loetud oli 65 protsendi jaoskondade hääled, toetas Rowhanit siseministeeriumi teatel 51 protsenti valimas käinutest.

Endine Iraani tuumakõneluste delegatsiooni juht oli kella 14.30-ks (13.00 Eesti aja järgi) kogunud 23 014 873 loetud häälest 11 754 013.

Teisel kohal oli Teherani linnapea Mohammad Baqer Qalibaf 15,18 protsendiga häältest, järgnevad revolutsioonikaardi endine komandör Mohsen Rezai 11,83 protsendi, tuumadelegatsiooni juht Saeed Jalili 11,26 protsendi, kauaaegne diplomaat Ali Akbar Velayati 6,1 protsendi ja endine kommunikatsiooniminister Mohammad Gharazi 1,2 protsendiga häältest. Kõik kandidaadid peale Rowhani esindavad konservatiivide leeri.

Rowhani suure toetuse taga on reformimeelsed jõud, kelle kandidaadid islamivabariigi järelevalvenõukogu diskvalifitseeris.

Ametlike valimistulemuste selgumisaeg pole teada. Iraani siseminister Mostafa Mohammad Najjar ütles, et häältelugejad "ei kavatse tuua täpsust kiirusele ohvriks.

Iraanis on valimisõigus 50,5 miljonil inimesel ning esialgsetel andmetel oli valimisaktiivsus kõrge.

Kandideerimisõiguse sai kaheksa kandidaati 700 soovijast, kaks neist langesid hiljem välja.

Teine voor peetakse 21. juunil juhul, kui ükski kandidaat ei kogu 50 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles