The Guardian: Suurbritannia luuras G-20 kohtumisel osalenute järel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londonis 2009.aastal G-20 riikide kohtumisel osalenud delegaadid
Londonis 2009.aastal G-20 riikide kohtumisel osalenud delegaadid Foto: SCANPIX

Briti väljaande The Guardian andmetel luuras Suurbritannia 2009. aastal G20 riikide tippkohtumisel osalenud delegaatide järel.

Väljaanne kirjutas, et välisriikide poliitikute ja võimuesindajate telefonikõnesid kuulati pealt ning jälgiti nende meilivahetust.

Briti ajakirjanike sõnul said nad enda valdusse USA luureinformatsiooni lekitaja Edward Snowdeni käes olnud luuredokumendid, mis tõendavad, et Briti valitsusside peakorter (GCHQ) tegeles tippkohtumisel jälgimisega. Valitsusside peakorter (inglise keeles Government Communications Headquarters, GCHQ) on Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi luure signaalluureasutus, mis asutati 1946. aastal.

Osa delegaate kasutas internetikohvikuid, kus oli üsna lihtne jälgida meilide liikumist. Samuti jälgiti, mis toimus poliitikute mobiilides.

Dokumendi kohaselt jälgiti poliitikuid ööpäevaringselt ning 45 G20 tippkohtumise ajaks tööle määratud luureametnikku said pidevalt informatsiooni.

Üheks sihtmärgiks oli näiteks Türgi rahandusminister ja veel 15 tema meeskonna liiget.

Samal ajal püüdis USA riiklik julgeolekuagentuur (NSA) kuulata Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi Moskvasse tehtud kõnesid.

USAs sai nädal tagasi alguse luureskandaal, milles NSA ja Luure Keskagentuuri (CIA) heaks töötanud analüütik Edward Snowden paljastas Briti ja USA meediale laiaulatusliku kodanike järele nuhkimise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles