Niinistö: Soome julgeolekudebatti ei juhi loogika, vaid emotsioonid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö avaldas esmaspäeval Naantalis alanud välis- ja julgeolekukonverentsi avasõnas lootust, et see tekitab uusi ideid Soome positsiooni kohta muutuvas maailmas, edastas Soome rahvusringhääling Yle.

Senist debatti nimetas riigipea liigselt emotsioonidel tuginevaks.

Avasõnas peatus Niinistö muutuval globaalmaastikul ja ning mõjul Soome välis- ja julgeolekupoliitikale.

«Keegi meist ei oska öelda, kus asub järgmise kahekümne aasta globaalne võimukese. Seni rääkis läänes raha, nüüd on lääs võlaahelates. See on tohutu muutus,» ütles president.

Niinistö puudutas kõnes ka valitsuse värsket kaitse- ja julgeolekupoliitika raportit ning märkis, et tema tähelepanu äratas selle ümber puhkenud arutelu. Presidendi sõnul on soomlastes kuhjunud emotsioonid, mis lahvatavad kaitse- või julgeolekupoliitikast rääkides pinnale.

Niinistö lisas, et diskussioonis on olnud emotsioone rohkem kui loogilist mõtlemist ning märkis, et soomlastel on kalduvus rääkida teisi kuulamata.

«Oleme sunnitud edasi liikuma vana diskussiooni raamistikus, kõnnime ise oma teed ja laseme teistel liikuda vale rada. Hea näide selle kohta on aastatagune arutelu Islandi õhuruumi seires osalemise üle. Diskussioon liikus sellelt küsimuselt otsekohe teemale, kas olla NATO-s või mitte,» ütles president.

Ühtlasi mainis Niinistö Yle eelmise nädala küsitlust, mille kohaselt soomlaste vastuseis NATO-le suureneks, kui alliansiga ühineks Rootsi.

NATO-sse mitte kuuluv Soome osaleb järgmisel aastal alliansi liikme Islandi õhuturbemissioonis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles