Kreeka kohus tühistas rahvusringhäälingu sulgemise otsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks mees vaatab välja Kreeka riigitelevisiooni (ERT) peahoone aknast Ateena eeslinnas Aghia Paraskevis.
Üks mees vaatab välja Kreeka riigitelevisiooni (ERT) peahoone aknast Ateena eeslinnas Aghia Paraskevis. Foto: SCANPIX

Kreeka kõrgeim halduskohus tühistas esmaspäeval ajutiselt valitsuse möödunudnädalase otsuse sulgeda rahvusringhääling ERT ja andis korralduse taastada selle töö uue ringhäälingu asutamiseni, edastas kohtuallikas.

Kohus langetas otsuse ERT ametiühingu kaebuse alusel, ütles allikas.

Pärast kohtuotsuse väljakuulutamist kogunesid Ateena eeslinnas asuva rahvusringhäälingu juurde rõõmu väljendama tuhanded inimesed.

Kriitika alla sattunud peaminister Antonis Samaras kordas esmaspäeval ettepanekut taastada 2700 töötajaga ERT tegevus ajutiselt, kuni parlament kiidab heaks valitsuse kava asutada selle asemele uus.

Valitsusallika sõnul võtaks Kreeka võimuliitu kuuluva kolme erakonna esindajatest moodustatud komisjon tööle piisava arvu ajakirjanikke, et taastada rahvusringhäälingu töö, kuni võetakse vastu seadused, millega luuakse selle uuem analoog.

Peaministri möödunud teisipäeva otsus ERT sulgeda tekitas Kreekas sisepoliitilise kriisi ja leidis välismaal taunimist.

ERT töötajad on sestsaadik püsinud rahvusringhäälingu ruumides üle kogu riigi ja jätkanud saadete edastamist internetis. Neid on aidanud Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) ja Kreeka raadiojaamad.

Samaras kohtus esmaspäeval koalitsioonipartneritega, et arutada valitsuse püsimajäämist olukorras, kus teised valitsuserakonnad olid ringhäälingu sulgemisele vastu. Sotsialistide liidri Evangelos Venizelose hinnangul on ERT-i sulgemine loonud midagi «poliitilise ja institutsionaalse kriisi» taolist.

Valitsusjuhi sõnul oli ERT-i sulgemise põhjuseks selle liigne korrumpeeritus, valitsuse esindaja sõnul on ERT «erakordse läbipaistmatuse ja uskumatu pillamise juhtum». Tema konservatiivse erakonna sõnul kulub ERT-le igal aastal 300 miljonit eurot, samas kui vaadatavus on nelja protsendiga poole madalam kui võistlevatel erakanalitel.

Reedel pakkus Samaras rahvusringhäälingu töö osalist taastamist ja uudisteprogrammide edastamise jätkamist, kuid koalitsioonipartnerid lükkasid tema ettepaneku tagasi.

ERT sulgemisotsuse vastu on streikinud ka riigi kaks suuremat ametiühingut.
Kreeka on rakendanud põhjalikke kärpemeetmeid, mida rahvusvahelised laenuandjad on nõudnud abi eest. Valitsus teatas aga, et ERT-i sulgemine ei ole Euroopa Liidu, Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Keskpangaga sõlmitud kokkuleppe osa.

ERT loodi 1938. aastal ja teleprogrammi hakati tootma 1966. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles