Somaalia piraadid jäävad juba Nigeeria kolleegidele alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdur Elevandiluuranniku vetes patrullis.
Sõdur Elevandiluuranniku vetes patrullis. Foto: SCANPIX

Lääne-Aafrika rannikul tegutsevate piraatide tegevus ületab Somaalia piraatide oma, selgub Rahvusvahelise Merendusbüroo (IMB) ja teiste selle teemaga tegelevate organisatsioonide värskest raportist «Merepiraatluse inimhind 2012».


Möödunud aastal registreeriti musta mandri läänerannikul 966 piraadirünnakut. Kontinendi idaküljel panid somaallased sama aja jooksul toime 851 kallaletungi.

Kui Ida-Aafrika piraadid keskenduvad peaasjalikult meremeeste ja laevade pantvangistamisele, siis Lääne-Aafrika mereröövlid enamasti röövivad laevade lastiks olevat kütust ja meeskonnaliikmete isiklikke asju. Lääneaafriklastele on iseloomulik ka äärmuslik vägivaldsus, oma mullusest 206 pantvangist tapsid nad viis.

Laevadelt röövitud kütuse müüvad Ida-Aafrika mereröövlid maha mustal turul. «Erinevalt Somaaliast liigub Nigeerias raha üsna kiiresti,» tsiteerib uuring üht meremeest.

Raport tõdeb, et hoolimata kasvavast rünnakute arvust pole Guinea lahes tegutsevatele piraatidele pööratud samasugust tähelepanu nagu Somaalia piirkonnale.

Aafrika idarannikul langes piraatlus võrreldes 2011. aastaga mullu 78 protsenti. Raporti hinnangul on see tänu laevakaptenite ja meeskondade ettevaatusabinõudele ning relvastatud turvameeste kasutamisele laevadele. Somaalia ümbruses käivad ka nii ELi, NATO kui mitme riigi merevägede omaette piraaditõrjeoperatsioonid.

Praeguse seisuga on Somaalia piraatide käes pantvangis vähemalt 78 inimest. Neist mõnda peetakse kinni juba üle kahe aasta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles