Hollande sõnul võib Rowhani Süüria kõnelustele teretulnud olla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francois Hollande
Francois Hollande Foto: SCANPIX

Prantsusmaa president Francois Hollande avaldas teisipäeval arvamust, et Iraani vastvalitud president Hassan Rowhani võib Süüria rahukõnelustele teretulnud olla, kui ta «osutub kasulikuks"

«Ootame ja vaatame neid uue presidendi sõnavõtte. Minu arvates on ta igati teretulnud, kui suudab kasulik olla,» ütles Hollande.

Juhtivate tööstusriikide G8 tippkohtumisel osalejad kutsusid eüles korraldama «võimalikult kiiresti» Genfis Süüria vaenupoolte rahukõnelusi. Põhja-Iirimaal korraldatud tippkohtumise lõppedes kutsusid osalejad jõudma kokkuleppele «vastastikusel nõusolekul moodustatava» Süüria üleminekuvalitsuse suhtes ning rõhutasid vajadust taastada või säilitada riigi sõjaväge ja julgeolekujõude.

Rowhani ise väljendas päev varem lootust, et Teheran jõuab suurriikidega oma tuumaprogrammi osas kokkuleppele, kuid välistas uraani rikastamisest loobumise. Rowhani ütles esimesel valimisvõidu järgsel pressikonverentsil, et kokkulepe suurendaks läbipaistvust ja vastastikust usaldust.

Laupäeval presidendivalimiste võitjaks tunnistatud mõõdukate vaadetega vaimulik Rowhani nimetas islamivabariigile seoses tuumaprogrammiga kehtestatud sanktsioone ebaõiglasteks ja õigustamatuteks.

Rowhani kogus reedel peetud presidendivalimiste esimeses voorus 50,68 protsenti häältest, lõpetades kaheksa aastat kestnud konservatiivide valitsemisaja, mil presidendiks oli Mahmoud Ahmadinejad.

Lääs nõuab Iraanilt uraani rikastamise lõpetamist, kartes, et see võib olla osa salajasest tuumarelvaprogrammist. Teherani sõnul on tema eesmärk rahumeelne energiatootmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles