Putin, Obama, Hollande tegid Mägi-Karabahhi konflikti kohta avalduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G8 liidrid (vasakult) Vene president Vladimir Putin, Briti peaminister David Cameron, USA president Barack Obama ja Prantsusmaa riigpea François Hollande.
G8 liidrid (vasakult) Vene president Vladimir Putin, Briti peaminister David Cameron, USA president Barack Obama ja Prantsusmaa riigpea François Hollande. Foto: SCANPIX

Vene, USA ja Prantsuse presidendid kutsusid eile hilisõhtul Mägi-Karabahhi konflikti osapooli üles läbirääkimisi ühepoolse kasu taotlemise asemel probleemide lahendamiseks ära kasutama.

«Väljendame kahetsust selle üle, et vastastikku kasuliku lahenduse otsimise asemel püüavad konflikti osapooled jätkuvalt läbirääkimisi ühepoolse eelise saavutamiseks ära kasutada,» seisis Vladimir Putini, Barack Obama ja François Hollande'i ühisavalduses.

«Kutsume osapooli üles järgima nn. Helsingi põhimõtteid - jõu kasutamise ja sellega ähvardamise keeldu, territoriaalse terviklikkuse austamist, rahvaste võrdseid õigusi ja enesemääramisõigust,» ütlesid riigipead.

Presidendid teatasid, et nende jaoks on tasakaalustatud rahuleppele jõudmisega viivitamine vastuvõetamatu. «Soovime, et Aserbaidžaani ja Armeenia liidrid kulutaksid oma energia seni lahenduseta probleemide lahendamisele.»

Lisaks peaksid osapooled presidentide sõnul hoiduma tegudest ja sõnadest, mis võivad piirkonnas pingeid suurendada ja konflikti eskaleerumiseni viia. «Riigijuhid peaksid inimesi ette valmistama rahuks, mitte sõjaks.»

Venemaa, USA ja Prantsusmaa kuuluvad Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Minski gruppi, mis otsib lahendust Mägi-Karabahhi konfliktile.

«Usume tugevalt, et meie riikide viimase nelja aasta jooksul esitatud põhimõtted peavad olema Mägi-Karabahhi konflikti mis tahes õiglase ja kestva lahenduse aluseks. Neid põhimõtteid tuleb käsitleda tervikuna ning katsed eelistada mõnesid neist ülejäänutele muudavad tasakaalustatud kokkuleppele jõudmise raskeks,» selgus presidentide avaldusest.

Nende sõnul on üksnes läbirääkimiste teel saavutatud lahenduse kaudu võimalik jõuda rahu, stabiilsuse ja leppimiseni. «Vaenutegevuse taaspuhkemisel oleksid regiooni rahvaste jaoks katastroofilised tagajärjed.»

Minski grupi asutas 1992. aastal OSCE, et leida konfliktile rahumeelne lahendus. Selle kaasesimeesteks on USA, Venemaa ja Prantsusmaa.

Armeenia toetusega separatistid vallutasid Karabahhi Aserbaidžaanilt 1990. aastate alguses sõjaga, milles hukkus 30 000 inimest ja mille lõpetamiseks ei ole siiani rahulepingut sõlmitud.

Aserbaidžaan on ähvardanud piirkonna jõuga tagasi vallutada, kui läbirääkimised tulemusi ei anna. Armeenia on omakorda lubanud Bakuu igasugustele sõjalistele sammudele ulatuslikku vastulööki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles