Bulgaaria peaminister palus meeleavaldajatelt vabandust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria meeleavaldus
Bulgaaria meeleavaldus Foto: SCANPIX

Bulgaaria peaminister palus kolmapäeval vabandust "vea" pärast, mis tõi kaasa viis päeva rahutusi ja paiskas Euroopa Liidu vaeseima riigi uude poliitilisse kriisi.

Vaevalt kolm nädalat ametis olnud peaminister Plamen Orešarski saatis ka parlamenti paketi meetmeid vaesuse vähendamiseks ja usalduse taastamiseks demokraatiasse.

"Ma tegin poliitilise vea ja palun selle pärast vabandust mitte ainult teilt, vaid kõigilt tänavatele protestima tulnud inimestelt," ütles Orešarski parlamendis, kuid lükkas tagasiastumisnõuded tagasi.

Peaministri "viga" seisis selles, et ta nimetas möödunud nädalal meediaärimehe Deljan Peevski mõjuvõimsa riikliku julgeolekuagentuuri DANS juhiks. Reedel tulid tuhanded bulgaarlased tänavatele protestima.

Orešarski kiirustas seepeale teatama, et Peevskit puudutav otsus tühistatakse, kuid rahvast see ei rahustanud, meeleavaldused üha paisusid ja teisipäeval nõuti juba uue valitsuse tagasiastumist.

Nelja kuu eest oli Bulgaaria eelmine, konservatiivide valitsus sunnitud rahvarahutuste mõjul tagasi astuma ning maikuus peetud ennetähtaegsete valimiste tulemusena moodustati sotsialistide toel tehnokraatide valitsus parteitu peaministriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles