Cameron otsib Euroopas liitlasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konservatiivide liider David Cameron (keskel) Londonis valimisüritusel.
Konservatiivide liider David Cameron (keskel) Londonis valimisüritusel. Foto: AFP/SCANPIX

Suurbritannia tänased Euroopa Parlamendi valimised kujunevad ilmselt edulooks konservatiividele. Britid pole aga rahul David Cameroni partei tulevaste liitlastega Euroopas.



Lissaboni leppe osas rahvahääletust soovivad opositsioonilised konservatiivid teatasid juba ammu, et astuvad tagasi koostööleppest, mis seob parteid europarlamendi suurima fraktsiooni, Euroopa Rahvapartei – Euroopa Demokraatidega (ERP-ED), vahendas EUObserver.



See tähendab, et briti konservatiivid soovivad leida euroliidus uued liitlased, kellest suurimaks ja mõjukamaks võib kujuneda Poola endine valitsus­erakond, presidendi Lech Kaczyński ning tema ekspeaministrist kaksikvenna Jaroslaw Kaczyński Seaduse ja Õigluse Partei (PiS).



Suurbritannias pole aga Kaczyńskite partei äärmiselt eurokriitilised ja konservatiivsed avaldused kuigi positiivset vastukaja leidnud.



Vasakpoolne ajaleht The Guardian nimetas PiSi otse sallimatuteks homofoobideks, kuna nende kandidaatide hulgas on ka ultrakonservatiivse raadio Maryja ja selle vaimulikust juhi Tadeusz Rydzykiga seotud inimesi, kes paistavad silma sallimatute avaldustega nii vähemuste kui välismaalaste kohta.



«Kui mõelda, et David Cameron teeb koostööd PiSiga, võib sama hästi öelda, et Cameronil on allianss isa Rydzykiga,» kommenteeris Varssavi ülikooli politoloog Olgierd Annusewicz ajalehele The Guardian.



Cameron nimetas PiSi siiski väärtuslikuks liitlaseks ning viimasel kohtumisel Poolas paistis ka Kaczyński silma majandusvabadust pooldavate avaldustega, vahendas The Economist.



Ometi on PiSi valimisedu kaheldav, sest erakonnale ennustatakse kaotust valitsusparteile Kodanikeplatvorm.



Uue fraktsiooni moodustamiseks on Cameronil vaja saadikuid seitsmest riigist, suuruselt hakkaks see Cameroni lootuse kohaselt olema parlamendis kolmas või neljas, allpool rahvaparteid ja sotsialiste ning umbes võrdsel kohal liberaalidega.


Eesti praeguse eurosaadiku ja kandidaadi, ERP-ED fraktsiooni kuuluva Tunne Kelami sõnul pole hoolimata Briti tooride lahkumisest ELi konservatiividel hirmu.



«Ilmselt jääb rahvapartei endiselt suurimaks fraktsiooniks,» ütles ta eile Postimehele ja avaldas lootust, et pikaaegne koostöö brittidega jätkub, kuigi paarikümneaastane traditsioon Euroopa Rahvapartei ja Briti konservatiivide koostöös sellega lõpu leiab.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles