WHO: iga kolmas maakera naine on koduvägivalla ohver

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduvägivald. Foto on illustreeriv.
Koduvägivald. Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX


Rohkem kui kolmandik kõigist maailma naistest kannatab koduvägivalla all, kõige hullem on olukord Aasias ja Lähis-Idas, ütles täna Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).


ÜRO agentuur leidis kõigi aegade esimeseks süstemaatiliseks ülemaailmseks naistevastase vägivalla ja selle tervisemõjude uuringuks nimetatud käsitluses, et 30 protsendi naiste puhul on vägivalla põhjustajaks tema partner.

«Minu jaoks on see ehmatav statistika,» ütles WHO pere-, naiste- ja lasteosakonna juhataja Flavia Bustreo. «Ehmatav on ka see, et nähtus hõlmab kogu maailma."

WHO sõnul on ühiskonnas valitsevad tabud põhjuseks, miks naised vägivallast teada ei anna, kuid süüdi on ka meditsiini- ja õigussüsteemi puudused, ja normid, mis tähendavad, et mehed ja ka naised võivad pidada vägivalda aktsepteeritavaks.

Andmed pärinevad 81 riigist, kuid ühtki ei tooda eraldi esile. Vägivallaskaala ülemises osas on Aasia, kus Bangladeshist, Ida-Timorist, Indiast, Birmast, Sri Lankalt ja Taist kogutud andmete põhjal kannatab koduvägivalla all 37,7 protsenti naistest.

Järgneb Lähis-Ida 37 protsendi ja Sahara-tagune Aafrika 36,6 protsendiga.

Kõrge sissetulekuga riikides, sellesse rühma kuulusid Põhja-Ameerika, Euroopa Liit, Jaapan, Lõuna-Korea, Austraalia ja Uus-Meremaa, on keskmine 23,3 protsenti.

Muu hulgas märgib WHO, et 38 protsenti naissoost mõrvaohvritest sureb oma partneri käe läbi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles