Hongkong vaikib Snowden väljaandmise teemal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hongkongi tänaste ajakirjade esikaantelt vaatab vastu Edward Snowden.
Hongkongi tänaste ajakirjade esikaantelt vaatab vastu Edward Snowden. Foto: SCANPIX

Hongkong ei andnud täna aimu, kas ta kavatseb anda USA-le välja endise luuretöötaja Edward Snowdeni, kellele Ühendriigid esitasid süüdistuse spioneerimises.

Mõned Hongkongi parlamendiliikmed on veendunud, et Hiina erihalduspiirkonna eest langetab otsuse Peking.

Ajalehe Washington Post teatel esitas USA reedel valitsuse jälgimis- ja infokogumisprogrammid paljastanud Snowdenile süüdistuse spioneerimises ning taotles Hongkongi võimudelt tema vahistamist.

USA võimud ei ole ametliku väljaandmistaotluse esitamisest seni teatanud.

Hongkongi politseikomissar Andy Tsang ütles ajakirjanikele, et Snowdeni juhtum lahendatakse vastavalt seadustele ega pidanud politseil kohaseks asja kommenteerida.

Alates 1997. aastast Hiina koosseisu kuuluv endine Briti koloonia Hongkong on suuresti autonoomne, kuid tema põhiseadus lubab Pekingi sekkumist olulistes kaitse- ja julgeolekuküsimustes.

Rahvaesindaja Leung Kwok-hung ütles, et Peking peaks andma Hongkongile korralduse Snowdenit väljaandmise eest kaitsta, enne kui asi kohtusse jõuab. Ta kutsus ka Hongkongi elanikke tänavatele Snowdenile toetust avaldama.

Ka demokraatiameelse Tööpartei parlamendiliige Cyd Ho leidis, et Hiinal oleks aeg oma seisukoht Hongkongile teatavaks teha.

Ametliku väljaandmistaotluse kohtulik menetlemine võib kesta aastaid ning tekitada Pekingi ja Washingtoni suhetes tõsise vastasseisu.

Snowden pages USA-st Hongkongi 20. mail.

Sel kolmapäeval teatas Island, et pidas Snowdeni vahendajaga mitteametlikke asüülikõnelusi. Hongkongis redutav Snowden peab Islandilt asüüli taotlemiseks ise kohal olema.

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor Robert Mueller ähvardas juba möödunud nädalal, et USA on alustanud kriminaalmenetlust ja võtab kasutusele kõik vajalikud meetmed, et riikliku julgeolekuameti (NSA) jälgimisprogrammid paljastanud Snowden vastutusele võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles