Holland: üha läheneva Euroopa Liidu aeg on möödas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi välisminister Frans Timmermans (esiplaanil).
Hollandi välisminister Frans Timmermans (esiplaanil). Foto: SCANPIX

Üha läheneva Euroopa Liidu aeg on ümber saanud, tõdes Hollandi valitsus kirjas parlamendile, kus määratleti ka valdkonnad, milles tuleks otsustamine jätta liikmesriikidele.

«Holland on veendunud, et üha tihedama liidu aeg igas võimalikus valdkonnas on jäänud selja taha,» ütles välisminister Frans Timmermans eile avaldatud kirjas.

Septembris ametisse astunud euroopameelne valitsus eesotsas liberaalist peaministri Mark Ruttega on kindel, et küsimus EL-i võimu ulatusest puudutab paljusid Euroopa inimesi.

Liberaalide ja Tööpartei valitsus püüab nüüd leida toetust reale valdkondadele, et mis peaksid Euroopa Komisjoni, Euroopa Parlamendi ja EL-i liikmesriikide asemel jääma iga riigi enda kontrolli alla.

Eklektiline nimekiri sisaldab eesmärke nagu sotsiaalturvalisuse süsteemi edasise ühtlustamise peatamine, EL-i meediapluralismi regulatsiooni peatamine, aga ka Euroopa tulvaohuohjeldamise osaline «deharmoniseerimine» ning loobumine kogu euroliitu hõlmavast koolipiima- ja -puuviljaprogrammist.

Mitmes vallas on liiduülest koostööd siiski vaja, möönab Hollandi valitsus, kelle arvates on selleks näiteks finants- ja majanduskriisid, energia, kliimamuutused, asüüli- ja immigratsioonipoliitika.
Hollandi algatuse eesmärk on «luua tagasihoidlikum, kainem, kuid samal ajal tõhusam Euroopa Liit».

Valitsus rõhutab aga, et erinevalt Suurbritanniast ei ole tema sihiks ei ole EL-i lepete muutmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles