Sahara-taguses Aafrikas kasvab homofoobia ja homode vastu suunatud vägivald

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malawi rangete seaduste alusel 2010. aastal 14-aastaks sunnitööle mõistetud homopaari kaitseks korraldati meeleavaldusi ka Lõuna-Aafrika vabariigis Kaplinnas.
Malawi rangete seaduste alusel 2010. aastal 14-aastaks sunnitööle mõistetud homopaari kaitseks korraldati meeleavaldusi ka Lõuna-Aafrika vabariigis Kaplinnas. Foto: AP / Scanpix

Sahara-taguses Aafrikas kasvab homofoobia ning järjest enamad riigid on muutnud homoseksuaalsuse karistatavaks, muutes olukorra järjest ohtlikumaks, teatas eile inimõigusorganisatsioon Amnesty International.


Homoseksuaalide tagakiusamisega tegelevad ka mitmed mõjukad poliitikuid ja usujuhid. «Mitmel pool valavad õli tulle just võtmepositsioonil olevad poliitikud ja usujuhid, kes peaksid oma võimu kasutama hoopis diskrimineerimise vastu võitlemiseks ja võrdsuse edendamiseks,» kinnitab raport. «Mitme Aafrika riigi liidrid kasutavad seksuaalvähemuste teemat selleks, et oma möödalaskmistelt tähelepanu kõrvale juhtuda, mis on eriti häiriv,» edastas uudisteagentuur AFP.

Raporti andmetel kehtestasid ranged seadused esmalt koloniaalvalitsejad ning koloniaalvõim ärgitas progressi ja tsiviliseerimisprotsessi osana Aafrika elanikke põlgama ja kartma neid, kelle seksuaalsus oli normist erinev.

Homoseksuaalsus on nüüd ebaseaduslikuks muudetud juba 38 Sahaara-taguses riigis. Erandiks on vaid Lõuna-Aafrika Vabariik, kus homoseksuaalide õiguseid tunnustatakse ja lubatud on ka samasooliste abielud, ent see ei päästa neid probleemidest.

LAVi mustanahalised lesbid langevad sageli vägistamiste ohvriteks ning kuriteo toime pannud mehed väidavad sageli, et tegid seda homoseksuaalsuse ravimiseks ja nimetavad oma tegu korrigeerivaks vägistamiseks.

2010. aastal mõisteti Malawis üks homopaar sodoomia eest 14 aastaks sunnitööle. Malawi president Bingu Mutharika nimetas kohtuprotsessi ajal homoseksuaalsust kurjaks ja jumala silmis väga halvaks. Hiljem allus Mutharika rahvusvahelisele survele ning vabastas mehed.

Raporti andmetel on viimase viie aasta jooksul Lõuna-Sudaan ja Burundi võtnud vastu seadused, mis muudavad samasooliste vahelised seksuaalsuhted kriminaalkorras karistatavaks ning Uganda, Libeeria ja Nigeeria tegelevad olemasolevate seaduste karmistamisega.

Uganda tutvustas hiljuti seaduseelnõud, mis näeks ette surmanuhtlust «raskendatud asjaoludel» homoseksuaalsuse eest. Lisaks sättestaks seadus karistused ka neile, kes ei teata vastavatest rikkumistest 24 tunni jooksul pärast nende avastamist.

Möödunud aasta juunist novembrini tapeti piirkonnas samasooliste suhete vastu suunatud vihast põhjustatuna vähemalt viis naist ja kaks meest.

Positiivsete näidetena toodi välja Cape Verde, Seišellid ja Mauriitius, mis tegelevad homoseksuaalsuse dekirminaliseerimisega.
 

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles