Puškov nimetas Snowdenit uueks dissidendiks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hotelli Õhuekspress juurde viiv uks Šeremetjevo transiitsoonis.
Hotelli Õhuekspress juurde viiv uks Šeremetjevo transiitsoonis. Foto: SCANPIX

Vene duuma väliskomisjoni esimees Aleksei Puškov nimetas Snowdenit süsteemiga võitlevaks uueks dissidendiks.

«Assange, Manning ja Snowden ei olnud spioonid ja edastasid salajast informatsiooni mitte raha, vaid veendumuste tõttu. Nad on uued dissidendid, süsteemiga võitlejad,» väitis Puškov RBK vahendusel.

Endine Luure Keskagentuuri (CIA) töötaja Edward Snowden ei saa lennupiletit osta, kuna USA võimud tühistasid tema passi ja peab seetõttu jääma lennujaama transiittsooni. Ka ei saa ta läbida tollikontrolli, vahendas Interfax.

USA võimud tühistasid tema passi juba 23. juunil, kuid see ei takistanud tal samal päeval lennata Hongkongist Moskvasse. Wikileaksi asutaja Julian Assange väitis, et Snowden sai reisida tänu pagulase dokumentidele, mille andsid talle Venezuela võimud.

Esialgu arvati, et Snowden lendab Moskvast edasi Havannasse, kuna Aerofloti esindaja kinnitusel oli tal olemas pilet 24. juuni lennule. Nii aga ei juhtunud.

USA võimud nõudsid Venemaalt Snowdeni väljaandmist, kuid said eitava vastuse. President Vladimir Putin selgitas, et Moskva ja Washingtoni vahel pole väljaandmise kohta lepet.

Transiittsoonis viibiv Snowden tohib sealt lahkuda üksnes siis, kui mingi riik väljastab talle isikut tõendava dokumendi ja toimetab selle otse Šeremetjevo lennujaama. Seni pole keegi seda teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles