Ecuador eitab Snowdenile reisidokumendi väljastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA endine töötaja Edward Snowden
CIA endine töötaja Edward Snowden Foto: SCANPIX

Ecuador eitas neljapäeval veekord endise USA luuretöötaja Edward Snowdeni varustamist reisidokumendiga, mis väidetavalt võimaldas tal Hongkongist Venemaale lennata.

«Ma kinnitan, et valitsus pole andnud volitusi mingisuguse reisidokumendi väljastamiseks, mis võimaldaks mister Snowdenil meie riiki reisida,» veenis ajakirjanikke minister Betty Tola.

Ühendriikide valitsuse jälgimis- ja pealtkuulamisprogrammid avalikkuse ette toonud ameeriklane pages mais Hongkongi ja sealt pühapäeval Moskvasse ning on Vene võimude andmetel seni Šeremetjevo lennujaama transiiditsoonis.

USA on Snowdeni passi tühistanud ja püüab mõjutada Moskvat teda välja andma. Ecuador on võtnud kaaluda mehe asüülitaotluse.

Ecuadori välisministeeriumi kõrge ametniku Galo Galarza sõnul pole selle Lõuna-Ameerika riigi konsulaartöötajad väljastanud Snowdenile passi ega ajutist reisidokumenti, nagu ütles esmaspäeval veebikülje Wikileaks asutaja Julian Assange.

Ecuadori välisminister Ricardo Patiño hoiatas kolmapäeval, et otsus Snowdenile varjupaiga andmise kohta võib võtta mitu nädalat.

Minister võrdles Snowdeni juhtumit Ecuadori Londoni saatkonnas redutava Assange’iga, kellele Ecuador andis asüüli pärast kahekuulist mõtlemisaega.

Endine USA riikliku julgeolekuameti (NSA) ja USA Luure Keskagentuuri (CIA) kaastöötaja Snowden lekitas ajakirjandusele, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles