Allikas: Snowden jääb oma staatuse legaliseerimiseni lennujaama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowdeni poolehoidja Šeremetjevo lennujaama lähistel plakatiga «Snowden, oleme sinuga!».
Edward Snowdeni poolehoidja Šeremetjevo lennujaama lähistel plakatiga «Snowden, oleme sinuga!». Foto: SCANPIX

USA nuhkimisprogrammide lekitaja Edward Snowden jääb Moskva lennujaama transiiditsooni seniks, kuni ta lahendatakse tema passiprobleem ja legaliseeritakse tema staatus, ütles olukorraga kursis oleva allikas täna Interfaxile.

«Antud hetkel on Vene võimude seisukoht mitteametlikult selline: Moskval ei ole põgeneva ameeriklasega midagi pistmist. Tema suhtes mingite repressiivmeetmete, sealhulgas väljasaatmise rakendamiseks puudub alus senikaua, kuni Ühendriikide justiitsministeerium pole esitanud ametliku taotlust,» selgitas infoallikas.

Tema hinnangul asetasid ameeriklased «teadlikult Moskva keerulisse olukorda, teavitamata õigeaegselt Luure Keskagentuuri (CIA) töötaja passi kehtetuks kuulutamisest».

«Vene võimudele teatati sellest tagantjärele post factum, kui Snowdeni passi kehtetuks tunnistamisest oli möödunud üle nädala. Snowden poleks Moskvasse lennanud ja kogu seda lugu poleks juhtunud,» leidis allikas.

Tema hinnangul ei jää nüüd üle muud kui ära oodata, kuni Ecuador või Venezuela annab Snowdenile asüüli ning ta lahkub Venemaal täiesti legaalselt ilma, et oleks Venemaa piiri ületanud.

Üks teine infoallikas ütles enne Interfaxile, et Vene ja USA esindajate kontaktid Snowdeni küsimuses on konfidentsiaalsed ja piirduvad telefonikõnelustega. «Ametlikke päringuid pole veel esitatud,» lisas ta.

Endine USA riikliku julgeolekuameti (NSA) ja CIA kaastöötaja Snowden lekitas ajakirjandusele, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele. Mais pages ta USA-st Hongkongi, ent möödunud pühapäeval lendas Moskvasse ja viibib endiselt Šeremetjevo lennujaama transiiditsoonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles