Ecuador: Snowdeni sihtkoha määrab kindlaks Venemaa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecuadori president Rafael Correa
Ecuadori president Rafael Correa Foto: SCANPIX

Venemaa määrab kindlaks USA riikliku julgeolekuameti (NSA) jälgimisprogrammid avalikkuse ette toonud Edward Snowdeni sihtkoha, ütles Ecuadori president Rafael Correa laupäeva hilisõhtul.

"Asüüli taotlemise protsess näeb ette, et Snowden peab selleks viibima Ecuadori territooriumil. Praegusel hetkel on Snowdeni sihtkoha küsimus Vene võimude määrata," sõnas Ecuadori riigipea.

Correa pidas laupäeval Snowdeni teemal telefonivestluse USA asepresidendi Joe Bideniga, kellele ta kinnitas, et juhul kui Ecuador hakkab kunagi Snowdeni asüülitaotlust menetlema, arvestab Quito kindlasti Washingtoni arvamusega, kuid langetab suveräänsele riigile kohaselt selles küsimuses otsuse iseseisvalt.

Snowden lekitas ajakirjandusele, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele. Mais pages ta USA-st Hongkongi, ent möödunud pühapäeval lendas sealt Moskvasse ja viibib endiselt Šeremetjevo lennujaama transiiditsoonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles