Spiegel: USA jälgib Saksamaal 500 miljonit sideühendust kuus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

USA luureteenistused jälgivad Saksamaal süstemaatiliselt 500 miljonit telefonikõnet, e-maili ja lühisõnumit kuus, kirjutas Saksa ajakiri Der Spiegel pühapäeval viitega Ühendriikide saladokumentidele.

Spiegeli kohaselt salvestatakse sideühenduste üldandmed USA riikliku julgeolekuameti (NSA) peakorteris Washingtoni lähedal Fort Meade’is.

Ajakirja sõnul jälgis NSA detsembris Saksamaal keskmiselt umbes 15 miljonit telefonikõnet ja kümme miljonit internetiühendust päevas.

See on märksa enam kui Prantsusmaal, kus samal perioodil jälgiti umbes kaht miljonit sideühendust päevas.

Spiegeli sõnul on USA luure seisukohast Saksamaa «kolmanda järgu» partner. «Suudame rünnata enamiku kolmanda järgu välispartnerite signaale – mida me ka teeme,» olevat NSA materjalides seisnud.

Teise järgu partnerite – Suurbritannia, Austraalia, Kanada ja Uus-Meremaa – järele ei luurata, lisas Spiegel.

Spiegel kirjutab oma värskes numbris samuti, et USA luuras Euroopa Liidu Washingtoni ja Brüsseli ruumides, kuhu paigaldati pealtkuulamisseadmeid. Saksa justiitsminister nõudis pühapäeval USA-lt viivitamatult selgitust.

Saksamaa on ulatuslike USA ja Briti luureprogrammide paljastamisele reageerinud valulikult. Andmekaitse on seal natsi- ja riigi idaosa kommunistliku mineviku pärast tundlik teema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles