ELi volinik: USA luuretegevus võib kahjusta vabakaubanduskõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni õigusvolinik Viviane Reding.
Euroopa Komisjoni õigusvolinik Viviane Reding. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni õigusvolinik Viviane Reding hoiatas pühapäeval, et USA väidetav pealtkuulamine Euroopa Liidu esindustes võib kahjustada kahe poole vabakaubanduskõnelusi.

«Partnerid ei tohiks teineteise järele luurata. Ei ole võimalik pidada läbirääkimisi Atlandi-ülese turu üle, kui õhku jäävad kahtlused, et meie partnerid Euroopa läbirääkijate ruume pealtkuulavad,» ütles Reding Luksemburgis kohtumisel kodanikega.

Saksa ajakirja Spiegel andmetel paigaldas USA riiklik julgeolekuamet (NSA) EL-i asutustesse Washingtonis ja Brüsselis pealtkuulamisaparaate ja tungis arvutivõrkudesse.

Spiegel tugineb enda sõnul salajastele dokumentidele, millele lehel oli võimalik USA jälgimisprogrammide paljastaja Edward Snowdeni kaudu osaliselt ligi pääseda.

Euroopa Liit ja USA alustasid vähem kui kahe nädalal eest ametlikke läbirääkimisi maailma suurima vabakaubanduspiirkonna loomise üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles