USA jälgimissüüdistusi avalikult ei kommenteeri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA võimud teatasid, et jälgimis- ja luuresüüdistustele vastatakse igale riigile diplomaatiliste kanalite kaudu.

Reutersi teatel on Ühendriikide ametnikel plaanis järelepärimise esitanud riikide esindajatega kahepoolselt kohtuda, kuid avalikult nad erinevate riikide esitatud väiteid ei kommenteeri. Teiste riikide seas on Ühendriikidelt väidetava luuretegevuse kohta aru nõudnud ka Euroopa Liidu riigid, kuid ka Türgi, Lõuna-Korea, Jaapan, India jt.

EL eile, et küsitles USA võime seoses väidetava luuramisega ELi asutustes ning ootab Washingtonilt vastust. Sellega viitas EL Saksa ajakirjas Spiegel avaldatud väidetele, mille kohaselt tõestavad salajased dokumendid, et USA riiklik julgeolekuagentuur (NSA) luuras ELi diplomaatiliste esinduste järele Washingtonis ja Brüsselis.

Näiteks selgus ühest dokumendist, kuidas USA luuretöötajad võtsid sihikule ELi riikide suursaatkonnad ja ÜRO missioonid, paigaldades muu hulgas pealtkuulamisseadmeid elektroonilistesse sidevahenditesse.

USA luureskandaal sai alguse paar nädalat tagasi, kui varem Luure Keskagentuuri (CIA) ja NSA heaks töötanud analüütik Edward Snowden paljastas Briti ja USA meediale Ühendriikide salajase jälgimisprogrammi.

Snowden palus asüüli Ecuadorist ning senistel andmetel peaks ta olema Venemaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles