Mälksoo: kas saame välistada, et Snowden ei olnud Boliivia presidendi lennukis?

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boliivia presidendi Evo Moralesi lennuk Austrias Viini lennuvljal
Boliivia presidendi Evo Moralesi lennuk Austrias Viini lennuvljal Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo sõnul ei ole välistatud, et Austrias maandunud Boliivia presidendi Evo Moralese lennukil ei olnud Edward Snowdenit.

Mälksoo ütles Vikerraadio saates «Uudis+», et kuigi rahvusvaheline õigus näeb ette põhimõttelise õiguse asüülile, ei pruugi see Snowdenit kuidagi aidata, Mälksoo märkis, et asüüliõigus on küll sajandeid vana, aga see ei taga, et riik, mille eest põgenetakse ei kasutaks oma mõjuvõimu teiste riikide suhtes, et asüülitaotlejale mitte varjupaika pakkuda, vahendas ERR Uudised.

Neeme Raud lisas, et selge on see, et kõik riigid, kes soovivad Ameerika Ühendriikidega häid suhteid hoida, asüüli ei anna. «Ladina-Ameerika riigid Venezuela, Kuuba ja Boliivia said nüüd võimaluse Euroopale näpuga näidata, et see vahemaandumine Austrias ja president Evo Moralese lennuki kinni hoidmine seal oli, nagu Boliivia asepresident täna väitis, Euroopa imperialistide vangistusse sattumine,» rääkis Raud.

«Mina ei julge hetkeseisuga öelda, et kas ta seal lennukis võib olla, või teda seal ei ole, kui on näiteks teada seda, et lennukis iga nurka ei ole võimalik läbi kontrollida, tahtmata kedagi kahtlustada, on selliseid presidente, kes poliitika vajadustest lähtudes on tõde ilustanud või valetanud, ennegi olnud, Evo Morales ei oleks maailma ajaloos esimene, kui ta seda teeks,» leidis Mälksoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles