Morsi tegi ettepaneku moodustada laiapõhjaline valitsus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse president Mohamed Morsi
Egiptuse president Mohamed Morsi Foto: SCANPIX

Egiptuse president Mohamed Morsi tegi kolmapäeval sõjaväe antud ultimaatumi tähtaja lõppedes ettepaneku moodustada poliitilise kriisi lahendamiseks laiapõhjaline valitsus.

"President soovib laiapõhjalise valitsuse moodustamist, mis viiks läbi järgmised parlamendivalimised," teatas presidendi kantselei suhtlusvõrgustikus Facebook tehtud avalduses. Morsi kordas üleskutset rahvuslikule dialoogile ja põhiseaduskogu moodustamisele, mis muudaks riigi vastuolulist islamistide koostatud põhiseadust.

Siiski kinnitas Morsi, et ei lahku presidendiametist. "Eksisteerib selge teekaart, mis tugineb põhiseaduslikule legitiimsusele ja sisaldab üleriigilisel osalusel põhineva ajutise laiapõhjalise koalitsioonivalitsuse moodustamist, mis juhiks riiki eelseisval perioodil," lausus riigipea.

Morsi tegi ettepaneku, et peaministri paneksid konsensuse alusel paika riigi tähtsamad poliitilised jõud. Ta rõhutas, et on endiselt "kõigi egiptlaste president".

Sõjavägi andis esmaspäeval poliitilistele jõududele 48 tundi kriisi lahendamiseks ja pühapäeval tänavatele tulnud rahva nõudmiste täitmiseks, lubades vastasel juhul olukorda sekkuda. Morsi lükkas armee ultimaatumi juba teisipäeval tagasi ja rõhutas pöördumises rahva poole, et on riigipeaks saanud vabadel ja õiglastel valimistel.

Tähtaeg sai ümber kohaliku aja järgi kell 16.30 (Eesti aja järgi 17.30).

Kolmapäeval kogunes sõjavägi kriisikohtumisele. Anonüümseks jääda soovinud allika sõnul kohtus armee ülemjuhataja Abdel Fattah al-Sisi kolmapäeval ka opositsiooniliider Mohamed ElBaradei, sunni ja kopti kogukonna liidrite ning islamistlike parteide esindajatega.

Alates 26. juunist on Egiptuses meeleavaldustest välja kasvanud rahutustes surma saanud 47 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles