Brown hoiab, hambad ristis, ametist kinni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Brown.
Gordon Brown. Foto: AP / Scanpix

Vaevu kaks aastat Briti peaministrina ametis olnud Gordon Browni jaoks oli möödunud nädal ilmselt üks kaootilisemaid, mida ta poliitikuna üle on pidanud elama – leiboristid said hävingu osaliseks nii kohalikel kui ka Euroopa Parlamendi valimistel ning kümme ministrit teatasid oma tagasiastumisest.




Valitsuse koosseisus tehtud ümberkorralduste käigus võttis järgmiseks leiboristide liidriks peetav Alan Johnson siseministri ameti üle Jacqui Smithilt, kes astus tagasi seoses kuluhüvitiste skandaaliga. Nimelt küsis ta hüvitist kahe pornofilmi eest, mida tema abikaasa oli tasulisel telekanalil vaadanud.



Oma koha säilitasid aga nii rahandusminister Alistair Darling kui ka välisminister David Miliband, kelle võimaliku väljavahetamise kohta meedias kõlakaid levis. Vaatlejate hinnangul tõestas Brown nende ametisse jätmisega, et tal pole autoriteeti ega julgust vabaneda neist, kellest soovib, vahendas AFP.



Peaminister ei kõhkle


Reedel pressikonverentsi andnud Brown kinnitas, et ei võta kuulda üha sagedamini levivaid üleskutseid tagasi astuda. «Ma ei kõhkle,» ütles Brown, «ma ei kõnni minema.»



Nädalaleht The Observer juhtis eile tähelepanu Financial Timesi poolt samal pressikonverentsil jäädvustatud fotole, millelt võib näha, et oma poliitilise saatusega heitlev Brown on oma sõrmeküüned lihani ära närinud.



Päev hiljem, enne Prantsusmaale Normandia dessandi 65. aastapäevale sõitmist, lubas Brown, et puhastab kuluhüvitiste skandaalist räsitud Briti poliitika maine. «Arvan, et on oluline aru saada, et nendel pretsedenditutel aegadel oleme poliitikas määratud kogema tõuse ja mõõnu,» ütles Brown. «Me jätkame praeguse ülesandega ... Meie tähelepanu ei suunata kõrvale.»



Paraku läks aga vastupidi. Dessandi mälestusüritusele jõudes ja USA riigipea Barack Obama kõrval seistes nimetas Brown kuulsat Omaha randa hoopis «Obama rannaks».


Enne prohmakat vilistas väike rühm sõjaveterane Browni välja, kuna nad olid pahased valitsuse protokolliosakonna piinliku eksituse peale, mistõttu ei kutsutud üritusele kuninganna Elizabeth II.



Kaotatud valimised


Briti ajalehed on kindlad, et majanduskriisist räsitud Browni valitsus on pärast ministrite tagasiastumisi ja hüvitiste skandaali krahhi äärel, ning nõuavad üldvalimisi.



Osa on piisava ajendina Browni loobumiseks maininud suurkaotust neljapäevastel kohalikel valimistel ja europarlamendi valimistel, kus leiboristid kaotasid märkimisväärselt oma positsioone.



Järgmised üldvalimised peavad aset leidma enne 2010. aasta juunit. Võit David Cameroni konservatiividele teeks lõpu praegu tosin aastat riiki juhtinud leiboristide võimule.



Viimastel nädalatel valitsuse sees pingeid lõdvendanud majandusminister Peter Mandelson ütles BBC-le, et igasugune parteisisene vastuhakk Brownile ja katse teda kukutada toob paratamatult kaasa uued üldvalimised ning see raskendaks valitsuse tööd võitluses majandusmuredega.



Mandelsoni lojaalsus Brownile sattus aga nädalavahetusel küsimärgi alla, kuna meediasse lekitati tollal Euroopa Komisjonis volinikuna töötanud Mandelsoni e-kiri mullu jaanuarist, milles ta kirjeldas Browni ujeda ja ebakindla mehena, kes tunneb end oma nahas ebamugavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles