Portugali valitsus võitleb ellujäämise nimel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Passos Coelho, emigreeru!» kuulutab Portugali kommunistliku partei meeleavaldusel osalev mees peaministrile.
«Passos Coelho, emigreeru!» kuulutab Portugali kommunistliku partei meeleavaldusel osalev mees peaministrile. Foto: AFP / Scanpix

Portugali president kohtub täna peaministri ja parlamendiliikmetega, et leida lahendus poliitilisele kriisile – teisipäeval esitas tagasiastumispalve välisminister Paulo Portas ning päev varem teatas lahkumisest riigi rahandusminister.

Peaminister Pedro Passos Coelho peab välisministriga endiselt läbirääkimisi ning pole tema tagasiastumisega nõustunud.


Portugali liidrite jõupingutused koalitsioonivalitsuse kooshoidmisel on pälvinud turgudel toetust ning Portugali 10 aasta riigivõlakirjade intressid on pisut langenud ja aktsiakursid tõusnud.

Täna hommikul kerkis Portugali aktsiaturu PSI-20 indeks 3,04 protsenti, olles eelmisel päeval kukkunud 5,31 protsenti. Portugali 10-aastaste võlakirjade intress langes järelturul eile 8,106 protsendilt neljapäeval 7,216 protsendile.

Portugali kriis kinnitab siiski seda, et eurotsooni kriis ei ole veel lõppenud.

Rahandus- ja välisministri lahkumine on toonud kaasa spekulatsioonid, et president Aníbal Cavaco Silva võib kuulutada välja ennetähtaegsed valimised, sellal kui peaminister Pedro Passos Coelho on ametis riigi finantskatastroofist päästnud 2011. aasta laenupaketi tingimuste täitmisega.

«Minu otsus on pöördumatu,» sõnas Portas oma lahkumiskirjas. Ta selgitas, et ei kiitnud heaks peaministri otsust vahetada senine rahandusminister Vitor Gaspar välja siiani peamiselt erastamispoliitikaga tegelenud Maria Luis Albuquerque vastu. Vahetust tõlgendas ta selge märgina sellest, et Passos Coelho kavatseb jätkata senise kasinuspoliitikaga hoolimata opositsiooni vastuseisust ning rahva kasvavast rahulolematusest. «Ma austan seda otsust, ent ma ei nõustu sellega,» kinnitas Portas. Ta nentis, et sellistes oludes oleks valitsuse jätkamine tema jaoks pelgalt teesklus ning see ei oleks poliitiliselt kasulik.

Portas on oma kahtlusi riigi kasinusmeetmete suhtes korduvalt väljendanud ning hoiatanud koalitsiooni lagunemise eest, juhul kui jõustub plaan tõsta pensionäride makse. Portase väike konservatiivne erakond CDS-PP kuulub peaminister Pedro Passos Coelho valitsuskoalitsiooni.

Peaminister kinnitas, et ta ei ole tagasiastumispalvet veel rahuldanud. Tema sõnul oleks see ennatlik tegutsemine ning tooks kaasa kasvava poliitilise ebastabiilsuse. Samuti lubas ta, et jätkab kindlasti valitsusjuhina. «Ma ei astu tagasi. Ma ei hülga riiki. Ma töötan sihikindlalt oma riigi teenistuses,» vandus Passos Coelho teisipäeval teleesinemises.

Päev varem lahkumisavalduse esitanud rahandusminister Gasparit peeti eurotsooni üheks murelapseks oleva Portugali rahvusvahelise päästeplaani peaarhitektiks. Kriitikud süüdistasid teda Euroopa Liidu, Euroopa Keskpanga ja Rahvusvahelise Valuutafondi ettekirjutuste pimedas järgimises hoolimata sellest, et kõigi näitajate kohaselt põhjustavad need riigi majanduse jätkuvat allakäiku. Portugal suudab vaevaliselt viia ellu radikaalseid eelarve- ja majandusreforme, mida nõuavad EL, Euroopa Keskpank ja IMF ehk nn troika 2011. aasta mais eraldatud 78 miljardi euro suuruse päästepaketi eest.

Sarnaselt Kreeka ja Iirimaaga on langenud elatustase tekitanud suurt pahameelt. Ebapopulaarsete kasinusmeetmete seas on 30 000 riigisektori töökoha koondamine ja kõrgem sotsiaalmaks. Mitmed Gaspari välja pakutud meetmetest tõkestati riigi konstitutsioonikohtus ning minister tunnistas, et ka sellel oli tema lahkumises oma osa. Valitsuse prognooside kohaselt on Portugali majanduslangus sel aastal 2,3 protsenti. Töötuse määr on tõusnud rekordilise 18,2 protsendini.

Peaminister oli teinud Portasele ülesandeks läbi viia reformid 4,7 miljardi euro säästmiseks 2014. aasta lõpuks. Valitsusel on kaks nädalat aega reformiprogrammi kallal töötada, enne kui 15. juulil saabuvad troika audiitorid senist reformiprotsessi hindama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles