Snowden: lääneriigid teevad NSAga koostööd

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA luureandmete lekitaja Edward Snowden
USA luureandmete lekitaja Edward Snowden Foto: SCANPIX

USA luureandmete lekitaja Edward Snowden ütles täna avaldatud intervjuus, et Ühendriikide julgeolekuagentuuril (NSA) on laiaulatuslikud sõprussuhted lääneriikide valitsustega, kes nüüd jälgimisprogrammide üle kurdavad.

Intervjuu Snowdeniga on tehtud möödunud kuul vahetult enne seda, kui ta oma isiku paljastas ning see avaldati täna Saksa ajakirjas Der Spiegel. Intervjuus ütles Snowden, et Saksamaa ja enamik teisi lääneriike teevad NSAga salaja koostööd.

Snowdeni sõnul on NSAs osakond nimega Välissuhete Direktoraat (Foreign Affairs Directorate), mis koordineerib tööd teiste riikide salateenistustega.

Partnerluslepped sõlmitakse Snowdeni väitel nii, et teiste riikide võimud saaksid oma juhid isoleerida negatiivsetest tagasilöökidest, kui peaks välja tulema, kuidas nad globaalset privaatsust rikuvad.

Ta lisas, et telekommunikatsioonifirmad teevad koostööd NSAga ning jälgimiseks valitakse inimesi välja nende Facebooki või emailide sisu järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles