Blair: Egiptuse sõjavägi langetas ainuõige otsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Suurbritannia peaminister Tony Blair
Endine Suurbritannia peaminister Tony Blair Foto: SCANPIX

Egiptuse sõjaväel ei jäänud üle muud, kui kukutada islamistist president Mohamed Morsi, ütles Briti ekspeaminister Tony Blair pühapäeval.

Sõjaväel oli valida, kas kukutada Morsi või lasta riigil kaosesse langeda, kirjutas ajalehes Observer Blair, kes on Lähis-Ida kvarteti (USA, Venemaa, Euroopa Liit ja ÜRO) erisaadik Lähis-Idas

«Morsi kukutamiseni viinud sündmused esitasid sõjaväele lihtsa valiku: sekkumine või kaos,» kirjutas ekspeaminister.

Blairi sõnul on lääneriikidel mitu head põhjust toetada Egiptuse demokraatlikku üleminekut. «Kõige fundamentaalsem neist oli asjaolu, et me ei saa endale Egiptuse kokkuvarisemist lubada. Seetõttu peaksime me uue de facto võimuga koostööd tegema,» nentis endine valitsusjuht.

«Sel viisil saame mõjutada Egiptuse teed tagasi valimiskastide juurde, mida kujundavad egiptlased oma rahva jaoks,» kirjutas ta.

Blairi hinnangul on lääneriikidel vastutus näha vaeva Lähis-Idas rahu saavutamiseks. «Me võime küll tunda, et Lähis-Ida probleemipuntra lahendamine on kellegi teise ülesanne, kuid see on ekslik. See on meie töö,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles