Analüütikud: Põhja-Korea kasutab ajakirjanikke vahetuskaubana

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euna Lee (vasakul) ja Laura Ling.
Euna Lee (vasakul) ja Laura Ling. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Koreas eile 12 aastaks sunnitööle mõistetud kaks USA naisajakirjanikku on eeskätt mängukannid stalinistliku režiimi katses pressida Ühendriikidelt välja mööndusi, usuvad analüütikud.




Hoolimata kohtu karmist otsusest arvasid vaatlejad eile, et vaenulikus tegevuses ja ebaseaduslikus piiriületuses süüdi mõistetud Euna Lee ja Laura Ling võidakse vabastada juba sel nädalal, kui Washington Pyongyangile järele annab.



Põhja-Korea on kaua üritanud alustada USAga kahepoolseid otsekõnelusi, sest eelistab neid praegustele, kuue poolega läbirääkimistele.



Analüütikute sõnul valmistub Põhja-Korea liider Kim Jong-il võimu üle andma noorimale pojale Kim Jong-unile ning on 5. aprilli raketi- ja 25. mai tuumakatsetusega veelgi suurendanud survet USA-le, et too nõustuks otsekõnelustega.



«Juhul kui nad oma suhteid USAga ei paranda, pole Põhja-Koreal jõudu, et edasi eksisteerida, eriti nüüd, mil Hiina on koos teistega hakanud neid hukka mõistma,» ütles Lõuna-Korea endine president Kim Dae-Jung eile.



Ekspertide hinnangul tahab Põhja-Korea USAga sisse seada diplomaatilised suhted, et elimineerida võimalik Washingtonist lähtuv sõjaline oht ning leevendada välisriikide sanktsioone. Seda on Pyongyang nõus tegema vaid siis, kui ülejäänud maailm aktsepteerib neid tuumarelvastatud riigina.



«Karmil kohtuotsusel on kahekordne eesmärk – näidata, et vaenulikku tegevusse suhtutakse tõsiselt, ning muuta dramaatiliseks Kim Jong-ili juba ette planeeritud otsus nad halastuse märgiks vabastada,» ütles Souli Põhja-Korea õpingute ülikooli professor Yang Moo-Jin. «Nende vabastamine ei võta kaua aega. See võib juhtuda juba sel nädalal.» Ta ennustas, et Kimi võimalikule otsusele Lee ja Ling vabastada järgneks mõne USA tipptegelase, nagu endise asepresidendi Al Gore‘i visiit. Gore asutas telekanali Current TV, mille heaks süüdimõistetud ajakirjanikud töötasid.



Lee ja Ling vahistati 17. märtsil Põhja-Korea ja Hiina piiri lähedal, kus nad töötasid põgenikest jutustava loo kallal.



Valge Maja teatas, et on kohtuotsuse pärast sügavalt mures, ja lubas kasutada kõiki kanaleid veenmaks Põhja-Koread naisi vabastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles