San Franciscos alla kukkunud lennukist lahkus viimasena kangelaslik stjuardess

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukist viimasena lahkunud Lee Yoon Hye rääkis pressikonverentsil kogu meeskonna vaprast tegutsemisest reisijate abistamisel.
Lennukist viimasena lahkunud Lee Yoon Hye rääkis pressikonverentsil kogu meeskonna vaprast tegutsemisest reisijate abistamisel. Foto: AP / Scanpix

Kogenud lennusaatja, kes aitas pühapäeval alla kukkunud Asiana Airlines'i lennuki pardal olnud reisijatel põgeneda, rääkis, kuidas tema ja teised meeskonnaliikmed pääsesid sõidukist välja napilt enne seda, kui selle neelasid leegid.

40-aastane Lee Yoon-Hye oli viimane, kes lahkus San Francisco lennujaamas alla kukkunud õhusõiduki pardalt, kirjutas uudistekanal CNN.

Õnnetuses hukkusid kaks Hiina teismelist, ent ülejäänud 305 pardalolnut pääsesid eluga.

«Lagi hakkas sisse kukkuma ja ma tundsin, et miski vedas lennukit. Ma ei näinud selja taha, sest paistis nagu oleks seal sein,» meenutas Lee lennukist väljumist.


Lee on Asianas töötanud juba 18 aastat. Ta meenutas, et sai kohe aru, et midagi on valesti, kui lennuk tabas maandumisrada tavalisest palju karmimalt.

«See ei olnud sedasorti maandumine nagu tavaliselt ning see oli palju enamat kui lihtsalt raske maandumine. Me põrkasime tugevalt vastu maad, põrkasime veel kord, vajusime küljelt küljele ja peatusime,» rääkis ta käesoleva nädala alguses peetud pressikonverentsil.

Kui lennuk lõpuks maandumisraja kõrval peatus, rullisid välja pääsemiseks mõeldud liugteed end salongis lahti ning jätsid kaks meeskonnaliiget lõksu. Teised meeskonnaliikmed pidid õhku täis liugteed kirve ja noa abil tühjaks laskma, et nad välja päästa.

Lee kontrollis, kas pilootidega on kõik korras ning asus seejärel reisijaid evakueerima. Ta püüdis kustutada tekkivaid tulekahjusid, mis täitsid lennuki suitsuga.

«Mu mõistus oli väga selge ja ma mõtlesin, mida on vaja otsekohe teha,» meenutas ta, «niipea kui ma kuulsin sõna «evakueerumine», asusin ma seda läbi viima.» Ta sõnas, et kui kuskil oli tulekolle, püüdis ta seda lihtsalt kustutada, mõtlemata sellele, mida on vaja teha või et see oleks liiga ohtlik.

Ta rääkis ka sellest, kuidas teised meeskonnaliikmed käitusid äärmiselt vapralt. Keegi neist võttis selga ühe lapse ning aitas tal liugteed mööda väljuda ning piloot abistas vigastatud stjuardessi.

Millalgi teiste abistamise käigus murdis Lee sabaluu, ent ta ei ole kindel, kus ja kuidas see juhtus.

«Ta ei muretsenud mitte enda turvalisuse, vaid kõigi teiste pärast,» rääkis San Francisco tuletõrjeülem Joanne Hayes-White.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles