Tšehhi president nimetas ametisse uue valitsuse

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Milos Zeman (vasakul) ja tehnokraatliku valitsuse peaminister Jiri Rusnok
Tšehhi president Milos Zeman (vasakul) ja tehnokraatliku valitsuse peaminister Jiri Rusnok Foto: SCANPIX

Tšehhi president Milos Zeman nimetas täna ametisse oma kauaagse liitlase poolt juhitud uue valitsuse, mida parlamendi parteid aga ilmselt umbusaldada kavatsevad.

Zeman määras peaministriks majandusteadlase Jiri Rusnoki lootuses, et ta suudab Tšehhi majanduse langusest välja tuua, kirjutab Reuters.

Uus valitsus aga kaotab ilmselt 30 päeva pärast toimuva usaldushääletuse, sest Rusnoki valitsusjuhiks määramine vihastas nii lahkuva koalitsiooni kolme paremtsentristlikku parteid, kui ka vasakpoolset opositsiooni, kes näevad käiku presidendi võimu laiendamisega.

Kui Rusnok usaldushääletuse kaotab, peab Zeman uue peaministri ametisse määrama. Sellel puudub aga ajalimiit ning poliitikud kardavad, et Zeman võib protseduuri venitada ja jätta Rusnoki meeskonna mitmeks kuuks ametisse presidendi soove täitma.

Rusnok, kes töötas rahandusministrina Zemani valitsuses, asendab Petr Necast, kes astus tagasi möödunud kuul pärast tema nõunikule esitatud süüdistust parlamendi liikmete äraostmises ja ametivõimu kuritarvitamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles