Katoliiklik Iirimaa hääletab täna abordi lubamise üle

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval toimus Dublinis meeleavaldus, kus marssis ligi 35 000 abordi lubamise vastu protestinud inimest.
Pühapäeval toimus Dublinis meeleavaldus, kus marssis ligi 35 000 abordi lubamise vastu protestinud inimest. Foto: Shawn Pogatchnik/AP

Iiri seadusandjad hääletavad täna õhtul viimast korda palju vastakaid arvamusi põhjustanud seaduse üle, mis lubaks abordi teatud juhtudel, kui ema elu on ohus.


Põhiliselt katoliku usku tunnistava rahvaga riik sai rahvusvahelise hukkamõistu osaliseks pärast 31-aastase India naise Savita Halappanavari surma Galway haiglas möödunud aasta oktoobris, kirjutab uudisteagentuur AFP.


2010. aastal leidis Euroopa inimõiguste kohus, et Iirimaa ei suuda korralikult täita põhiseaduslikku õigust abordiks juhul kui ema elu on ohus. Seadus püüab seda olukorda parandada.

1992. aastast pärineva Iirimaa ülemkohtu otsusega on naistel seaduslik õigus abordiks, juhul kui see on vajalik ema elu päästmiseks, ent seadusandluses pole suudetud seda järgida.

Rasedusaegse Elu Kaitsmise seadus lubab aborti kui arstid kinnitavad, et ema elu on reaalselt ja tugevalt ohus. Mida see praktikas tähendama peaks, ei ole kuidagi täpselt kirja pandud.

Uus seadus lubab aborti ka juhul, kui üks ämmaemand ja kaks psühhiaatrit kinnitavad üksteisest sõltumatult, et tulevane ema kuulub suitsiidiriski gruppi.

Nn suitsiidi klausel on pannud mõned seadusandjad kahtlema, kartuses, et seda hakatakse ära kasutama ning tulemuseks on abortide sagenemine Iirimaal.

Neli Fine Gaeli erakonda kuuluvat valitsusametniku hääletasid varajasemas staadiumis seaduse vastu ning kõrvaldati parlamendierakonnast, sest erakonna esimees ja Iirimaa peaminister Enda Kenny ei lubanud selles küsimuses vaba hääletust.

Hulk teisi seadusandjaid ning võimalik et ka Kenny kabineti liige Lucinda Creighton, kes vastutab Euroopa Liidu ja Iirima suhete eest, hääletavad tõenäoliselt ka sel korral seaduse vastu.

Halappanavari juhtum tõi esile aborti ümbritseva probleemse õigusliku olukorra Iirimaa.

Pärast seda, kui Halappanavarile öeldi, et ta laps on surnud, soovis naine aborti, ent sellest keelduti, sest tol hetkel polnud tema elu ohus. Lõpuks kui tema elu ohus olek arstide poolt tõendati, ei saanud teda aga enam kuidagi päästa. Naine suri mitu päeva pärast loote hukkumist selle tagajärjel tekkinud veremürgitusse.

Seadusmuudatus on tõmmanud laialdaselt tähelepanu ning möödunud pühapäeval kogunes Dublinis ligi 35 000 selle vastu meelt avaldavat inimest.

Teised, kes on üldjoontes seaduse poolt, heidavad sellele ette mittemeditsiiniliste eriolukordade välja jätmist – seadus ei lubaks endiselt aborti vägistamise või intsestijuhtumi korral. Lisaks ei vasta nende sõnul abordiseadus riigi tegelikule olukorrale, kus tuhanded naised sõidavad igal aastal mõnda teise riiki aborti tegema. Iga päev teeb keskmiselt 11 Iirimaal elavat naist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles