Kanada rongiplahvatuses hukkus tõenäoliselt 50 inimest

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihased linnaelanikud süüdistavad rongifirmat mõrvas.
Vihased linnaelanikud süüdistavad rongifirmat mõrvas. Foto: Reuters / Scanpix

Kanadas Québeci provintsis laupäeval aset leidnud naftarongiõnnetuses hukkus ametiisikute sõnul tõenäoliselt 50 inimest ning rongi omanikfirma süüdistab juhtunus inseneri, kelle vea tõttu jäid pidurid väidetavalt korralikult peale panemata.


Leitud on 20 surnukeha ning 30 on võimude sõnul kadunud ja arvatavasti surnud. Québeci provintsi politseiinspektori Michel Forget' sõnul on kadunute lähedastega sellest räägitud, edastas uudisteagentuur AFP.

Õnnetusse sattunud naftarongi omanikfirma süüdistas juhtunus inseneri, kes väidetavalt pidureid korralikult peale ei pannud.

«Korralike käsipidureid ei olnud peale pandud ning see oli inseneri ülesanne seda teha,» väitis Edward Burkhardt, omanikfirma Montreal, Maine & Atlantic Railway esimees. Tema sõnul poleks selle ülesande korralikul täitmisel katastroofi juhtunud. Varem süüdistas ta juhtunus Nantes'i tuletõrjujaid, kes lülitasid välja seismise ajaks tööle jäänud viienda rongimootori – Burkhardti esialgse väite kohaselt võisid selle tulemusel õhkpidurid alt vedada.

Nüüd, pärast õnnetuspaiga külastamist, leidis ta, et õhkpidurite väljalülitumise korral oleks pidanud käsipidurid siiski rongi paigal hoidma, et rong aga veerema hakkas, viitab nende puudumisele. Ta tunnistas ka, et kohalikud tuletõrjujad käitusid mootorit välja lülitades nii nagu antud hetkel ilmselt kõige õigem tundus.

Jätkuvalt uuritakse ka seda sama Nantes'is mõni tund enne avariid rongil aset leidnud tulekahju.

Politsei kohtleb õnnetuse toimumise kohta kuriteopaigana ning otsib jätkuvalt hukkunudi ja võimalikke asitõendeid. Osa laastatud Lac-Mégantici väikelinnast on veel mitu päeva pärast õnnetust endiselt liiga kuum ja ohtlik, et sinna siseneda.

Nantes'i linna seisma jäänud naftarongis tekkis tulekahju, mida kohalikud päästjad kustutama hakkasid. Ohuolukorra likvideerimise järel hakkas rong veerema ning sõitis kilomeetreid eemal asuvas Lac-Méganticis laupäeva varahommikul rööbastelt maha, plahvatas ja süttis. Plahvatus tegi kesklinnas maatasa üle nelja kvartali hooneid, tuletõrjujatel kulus põlengu kustutamiseks üle 18 tunni.

Raudtee pressiesindaja Christophe Journet rääkis AFP-le, et rong oli teinud 13 kilomeetrit Lac-Méganticist läänes Nantes'i väikelinnas peatuse, et meeskonda vahetada. Rong hakkas liikuma enne, kui uus juht peale jõudis, ja veeres allamäge naaberlinna poole.

Rongi koosseisus oli viis vedurit ja 72 tsisternvagunit, millest igaühes oli 113 000 liitrit toornaftat.


6000 elanikuga Lac-Méganticis sundis plahvatus ligi 2000 inimest oma kodudest evakueeruma. Paljud neist, kes õnneutuses oma lähedased kaotasid, on rongifirma peale äärmiselt vihased. Lisaks on õnnetus kergitanud üles küsimusi sellest, kas plahvatusohtlike ainete vedamine rongidega läbi tiheda inimastustusega alade on üldse otstarbekas.

Vaata pealtnägija filmitud videot plahvatusest SIIT.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles